chevron_right
Monitorul oficial local

Sănătatea mintală – mai presus de toate

2022 11 16 1

Copii sănătoși, echilibrați mental și fericiți pot fi crescuți numai de profesori sănătoși, echilibrați mental și fericiți. Acesta este punctul de plecare al programului de prevenire al sănătății mintale organizat în trei etape, inițiat de către Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc. Obiectivul programului este transformarea culturii sănătății mintale din școli, adică mutarea accentului în instituțiile de învățământ de la orientarea excesivă spre performanță la bunăstarea fizică și psihică și dezvoltarea personală a elevilor.

Prin acest program se dorește sprijinirea creării unui mediu educațional care să se concentreze pe bunăstarea individului, deoarece aceasta este baza dezvoltării copiilor și trebuie să fie baza creării unei comunități sănătoase.

În cadrul conferinței de presă, organizată pentru prezentarea programului Sógor Enikő, viceprimarul orașului, a subliniat faptul că una dintre obiectivele actualei administrații este să asigure un mediu favorabil pentru dezvoltarea spirituală și bunăstarea mentală a locuitorilor din oraș.

„Sănătatea mintală este o condiție de bază pentru a avea rezultate bune în educație sau la locul de muncă”– a declarat viceprimarul. Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc – în cadrul sistemului de proiecte comunitare – a realizat posibilitatea de a oferi un sistem complex și cuprinzător de răspunsuri la problemele de sănătate mintală în instituțiile de învățământ din oraș, concentrându-se pe fenomenele tot mai frecvente de burn out, abuz, suicid, abuz de alcool și droguri. În cadrul acestui program, managerii instituțiilor din Miercurea-Ciuc și profesorii interesați pot participa la cursuri de formare pentru a-și consolida personalitatea profesională, a-și dezvolta abilitățile de conducere și de comunicare în situații de criză. Elevii și părinții vor fi, de asemenea, parte integrantă al acestui proces.

Proiectul „Îmbunătățirea culturii sănătății mintale în instituțiile de învățământ din Miercurea-Ciuc" a fost implementat de Asociația Áradat. Simó Irma, președintele ONG-ului a menționat faptul că energia investită în asigurarea sănătății mintale poate ajuta la prevenirea apariției premature a tulburărilor mintale în rândul adulților (directori, profesori) și al elevilor. Simó a explicat ca fiind important faptul că paralel cu primul modul de activitate, care se va desfășura în mai și iunie anul viitor, să fie lansată și la nivel de management instituțional un proces de consolidare și îmbogățire a competențelor de autoreflexie, care sunt esențiale pentru a face față circumstanțelor actuale. Al doilea modul, care se va desfășura în lunile septembrie– decembrie, va fi dedicat dezvoltării profesionale a cadrelor didactice.

Detaliile acestor activități au fost prezentate de către Bartha Dalma, consilier școlar, supervizor, profesionist în domeniul sănătății mintale și coordonatorul programului. Bartha a explicat că din 972 de profesori care activează în oraș, 128 sunt implicați în proiect, fiind înființate 15 grupuri de lucru, conduse în principal de profesioniști din domeniul consilierii și psihologiei școlare.

„Prin acest program, pe lângă faptul că ajutăm conducătorii instituțiilor, profesorii și elevii din mediul școlar, oferim un cadru de lucru pentru profesioniștii care doresc să colaboreze pentru a îmbunătăți cultura sănătății mintale din orașul nostru. Suntem încrezători în faptul că vom putea oferi răspunsuri cuprinzătoare la problemele menționate, îmbunătățind astfel bunăstarea fizică și psihică a populației orașului nostru", a declarat viceprimarul Sógor Enikő.

2022 11 16 1