chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

KÖZTERÜLETEINK FÁI: A VESZÉLYESEKNÉL BEAVATKOZUNK, A LEGSZEBBEKKEL BÜSZKÉLKEDÜNK

Whatsapp Image 2022 07 26 At 14 07 154

Csíkszereda zöldövezeteinek ápolásakor a fő szempont a városlakók biztonsága, emellett fontos figyelnünk a diverzitásra és az esztétikára is. Városunkban Norvég Alapból finanszírozott pályázatból részletes felmérést végez a Project Bag Egyesület, ennek értelmében első körben arborista javaslatai teszik hatékonyabbá a városi kertészet beavatkozásait és 500 különleges fát részletesen is felmérnek, majd egy későbbi lépésben okostelefonos alkalmazást hoznak létre annak érdekében, hogy minden egyes fa esetében könnyedén kommunikálhasson egymással a városi kertészet és a lakosság.


 

A klímavédelem szellemében Csíkszereda a zöldövezetekben fellelhető problémák megoldásában kíván hasznos lépéseket tenni. Ezek közé tartozik a parkok egészséges fáinak védelme, a menthető példányok megmentése, indokolt esetben pedig a közveszélyesek kivágása. A Norvég Alapból finanszírozott TREES projektben (Transparență, Eficiență, Educație privind Spațiile verzi sustenabile) a helyi Project Bag Egyesülettel szerződött a városháza, és az érzékeny téma kapcsán ma terepbejárással összekötött sajtótájékoztatót tartott Korodi Attila polgármester, Burista Csilla kertészmérnök, a városi kertészet vezetője, Imecs István biológus, a Project Bag Egyesület alelnöke, valamint Magyarosi Károly arborista.

„A zöldövezeteinkben található problémák megválaszolására segítségünkre siet egy Norvég Alapból megvalósuló projekt, amely a következő két év során nagyon hasznos tudást és eszközt bocsát a város rendelkezésére, ezekre pedig fontos döntéseket alapozhatunk. A projektet lebonyolító civil szervezet javaslatokat fogalmaz meg irányunkban, és a városi kertészettel együttműködve sokkal hatékonyabban avatkozhatunk be a káros folyamatokba. A köztéri fák ápolásakor elsődleges számunkra a közbiztonság, de ugyancsak kiemelt szempont a diverzitás, valamint a klímaváltozáshoz köthetően a környezetünkben egyelőre kevésbé szokványos fajtákkal való próbálkozás – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

„Örülünk ennek a megerősítésnek, mert a gondokat szakmailag mi is látjuk, de fontos, hogy külső, szakértői szemmel még valaki alátámassza a tevékenységünket. Nehéz megérteni és megértetni, hogy minden, amit teszünk – így a fakivágások is – nem a fák ellen történnek, hanem a fák védelmében. A biodiverzitás nem mindig volt fontos szempont a fák ültetésekor és ennek ma már egyre több a veszélye” – mondta el Burista Csilla, a városi kertészet igazgatója.

A projekt célkitűzéseit Imecs István biológus vázolta. Mint kifejtette: első körben megtörténik a zöldövezetek fizikai felmérése, és ennek két hozadéka lesz: egyrészt a munkát elvégző arborista javaslatokat fogalmaz meg a sürgős beavatkozásokat illetően, másrészt kiválaszt ötszáz különleges fát, amelyet alaposan megvizsgál és magyar, román, angol nyelven adatlapot szerkeszt róla, amely összefoglalja az adott fa érdekes tudnivalóit. A második lépésben létrejön a Trees App nevű okostelefonos applikáció, amely nemcsak közli az összegyűjtött (és a QR-kódok alapján beolvasható) adatlapokat, hanem beazonosíthatóan megmutatja az összes közterületen levő, kataszterileg nyilvántartott fát, és lehetővé teszi, hogy a városlakók és a városi kertészet között közvetlen kapcsolat jöhessen létre. Ez abban lesz hasznos, ha például a lakosság kidőlt fát szeretne bejelenteni, vagy ha mondjuk a városi kertészet egy forgalomkorlátozással járó beavatkozásról értesítené a városlakókat.

„A fák állapotát precíziós eszközökkel mérjük fel a munka során – ilyen például a tomográf. Nagyon fontos megérteni, hogy a közterületeken nem erdei fák vannak, ezért a viszonyulásunk is ezt kell szem előtt tartsa: itt a városlakók biztonsága a legfőbb szempont. A tölgyhöz hasonló kemény fákkal nincs gond, de a nyárfák és a fenyőfák egy idő után veszélyt jelentenek, és ilyenből több példa is van a városban” – mondta Magyarosi Károly kolozsvári arborista.

A szakember elvezette a sajtó képviselőit a Vár térre, a Vákár Lajos Műjégpálya előtti térre és a Központi parkba, és felhívta a figyelmet a leselkedő veszélyekre. Mint számos példában rámutatott: egy-egy elöregedett, beteg fa egészséges – de legalábbis még menthető – fákat veszélyeztet. Az egymáshoz közeli fák például ellehetetleníthetik egymás életterét, az elöregedett nyárfák könnyen kitörnek viharok alkalmával, veszélyeztetve a járókelők, épületek, autók épségét. Magyarosi szerint alapvetés, hogy amelyik fa menthető és nem káros egy nála életképesebb fa létére, azt különféle beavatkozásokkal megpróbálják megmenteni, mint ahogy az is alapvetés, hogy minden kivágott fa helyébe két másikat ültetnek.

Az már most látszik, hogy a Központi parkban sürgősen ki kell vágni néhány öreg, beteg fát. A csonkokat ugyanakkor többféle módon is „újrahasznosíthatják”, erre számos kreatív megoldás született már az asztaltól a napóráig. A fák részletes felmérése ősszel történhet meg, a sürgős beavatkozások viszont nemsokára elkezdődnek.  

Burista Csilla megjegyezte: a kertészet idén már hozzávetőleg 250 különféle csemetét ültetett el tavasszal, és ősszel is nagyvonalakban ennyit ültetnek el.

Whatsapp Image 2022 07 26 At 14 07 154