Un buget orientat spre dezvoltare
Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a votat asupra bugetului orașului pentru anul 2024 într-o ședință extraordinară desfășurată astăzi după-amiază. În pofida măsurilor de austeritate adoptate de guvern, s-a elaborat un buget echilibrat și axat pe dezvoltare. Acest lucru este confirmat de faptul că partea de dezvoltare reprezintă două treimi din buget, respectiv 239,29 milioane de lei, restul de 125,9 milioane de lei acoperind cheltuielile curente.
Bugetul în valoare de 365,19 milioane de lei este compus din rezervele anilor precedenți (20,97 milioane de lei) și din veniturile estimate pentru anul curent (344,22 milioane de lei). În comparație cu anul trecut, se așteaptă o scădere de 22,38% (19,71 milioane de lei) a sumei provenite din impozitul pe venit (68,34 milioane de lei). Veniturile din rambursarea TVA-ului vor scădea și ele cu 3,5%.
Cu toate că municipiul Miercurea-Ciuc trebuie să se descurce cu aproximativ 20 de milioane de lei mai puțin în acest an, s-a reușit menținerea proporției dintre dezvoltare și funcționare din anul precedent. Prezentând principalele parametri al bugetului, primarul Korodi Attila a subliniat:
„Am trecut printr-o perioadă dificilă. Deși guvernul a redus bugetele municipiilor, mă bucur că am reușit să elaborăm un buget care permite alocarea a două treimi pentru investiții și o treime pentru funcționare. Acest lucru înseamnă că vom putea să punem în practică programele noastre cu aceeași forță și vitalitate, garantând în același timp funcționarea orașului.”
Referitor la anul precedent, primarul a subliniat că am încheiat anul 2023 cu cifre record în ceea ce privește investițiile, cu o valoare totală de 151 de milioane de lei.
Similar cu anii precedenți, lista investițiilor aflate în derulare sau aflate în faza de demarare este lungă și în acest an. La capitolul dezvoltare, bugetul de aproape 240 de milioane de lei este semnificativ completat de veniturile proprii ale orașului în valoare de 64 de milioane de lei, precum și de fonduri europene în valoare de 141,6 milioane de lei, în timp ce contribuția bugetului de stat va fi de 30,5 milioane de lei. Printre investițiile prioritare din acest an se numără finalizarea sălii de sport a Liceului de Arte „Nagy István” și a Școlii Gimnazială „Petőfi Sándor”, dar la fel de importantă este elaborarea documentațiilor tehnice pentru investițiile care vor defini următorii ani. Aceasta înseamnă că în 2025-2026, în Miercurea-Ciuc vor fi realizate proiecte cu finanțare europeană de două și jumătate ori mai mari decât în perioada financiară anterioară. „Nu a existat niciodată în Miercurea-Ciuc un pachet de finanțare în valoare de 113 milioane de euro” - a menționat edilul. Proiectele aflate în faza de planificare sau executare, ajungând la stadiul de implementare, vor fi investiții cu impact asupra tuturor segmentelor societății: printre altele reabilitări de rețele de drumuri, izolații termice la blocuri și clădiri, piste de biciclete, centre de colectare a deșeurilor, programe de dezvoltare economică.
Pe partea de funcționare a bugetului, s-a reușit găsirea unui echilibru în urma repetatelor consultări cu instituțiile subordonate. Bugetul alocă 12,5 milioane de lei pentru funcționarea sistemului educațional (incluzând bugetul de salarii pentru creșe), 11,4 milioane de lei pentru instituțiile culturale (Teatrul Csíki Játékszín: 4,7 milioane de lei; Ansamblul Național Secuiesc Harghita: 3,2 milioane de lei; Muzeul Secuiesc al Ciucului: 3,2 milioane de lei; Editura Csíkszereda: 340.000 de lei). Pentru gestionarea bazelor sportive urbane, Csíki Sportcentrum primește 2,5 milioane de lei, CSM Miercurea-Ciuc 2,7 milioane de lei, iar 250 de mii de lei sunt alocate pentru funcționarea Clubului Sportiv Școlar.
Prin intermediul unui sistem de proiecte în valoarea de 2,95 milioane lei municipalitatea a alocat 850.000 de lei pentru susținerea programelor culturale și de tineret, 1,5 milioane de lei pentru programe sportive, iar pentru susținerea cultelor religioase a asigurat 600.000 de lei.
Pentru evenimente culturale și sportive desfășurate în organizarea sau în parteneriat cu primăria, s-au alocat 3,5 milioane de lei, sumă care contribuie la realizarea a peste 40 de evenimente.
Bugetul propune o sumă de aproape 1,1 milioane de lei pentru serviciile sociale, destinate copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și grupurilor vulnerabile, la care se adaugă costurile serviciilor socio-medicale de 206 mii de lei.
„Urmează o perioadă plină de provocări, responsabilitatea primăriei fiind enormă. Dar toate aceste lucruri vor contribui la creșterea puterii și statutului orașului nostru” – a concluzionat primarul.
O prezentare generală a elementelor bugetului pentru anul 2024 le găsiți AICI.