SUNTEM ÎN COMPETIȚIE PENTRU FINANȚĂRI DE SUTE DE MILIOANE DE LEI
Municipiul Miercurea-Ciuc dispune deja de un portofoliu de cereri de finanțare de 113 milioane de euro pentru perioada de finanțare 2021–2027 a Uniunii Europene. Suma este departe de a fi una finală, deoarece în cazul mai multor proiecte de anvergură nu se știe încă valoarea acestora. Astăzi, conducerea orașului și al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru au discutat rezultatele perioadei bugetare de șapte ani încheiată și provocările următoarei perioade în cadrul finanțărilor europene.
Miercurea-Ciuc a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani mulțumită finanțărilor europene: pasajul de cale ferată (Podul Ligat) și autogara au fost reabilitate, instituțiile de învățământ au trecut printr-o renovare cuprinzătoare, 32 de blocuri au fost reabilitate termic, am amenajat un parc sportiv, iar lista poate continua cu investiții finalizate și aflate în desfășurare. Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, responsabilă de gestionarea asistenței financiare europene, a vizitat astăzi municipiul nostru. Rezultatele discuțiilor tehnice, a inspecțiilor pe teren și a planurilor pentru viitor au fost prezentate într-o conferință de presă.
„Suntem pregătiți cu o serie întreagă de proiecte pentru noul ciclu de finanțare, deoarece doar cu ajutorul UE putem menține ritmul dezvoltărilor. Am discutat multe probleme profesionale legate de proiectele active și cele viitoare. Investițiile încheiate au însemnat foarte mult pentru dezvoltarea orașului. Investițiile cu cofinanțare europeană continuă și se completează cu provocările electromobilității, digitalizării și renovării clădirilor istorice” – a declarat primarul Korodi Attila.
„Miercurea-Ciuc este un solicitant remarcabil în Regiunea de Dezvoltare Centru: în ultimul ciclu am semnat 21 de contracte de finanțare în valoare de peste 55 de milioane de euro. Unele contracte au mai multe componente, așadar mult mai multe proiecte s-au realizat. Astăzi am discutat foarte mult despre procesele viitoare de depunere a cererilor, criteriile de evaluare, ghidurile și alte aspecte profesionale” – a spus Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul conferinței de presă.
Municipiul are alocate 274 de milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – ultimul contract de finanțare în valoare de 96,15 milioane de lei pentru învățământul dual și dezvoltarea campusului va fi semnat în curând de către primarul Korodi Attila. Orașul nostru poate conta și pe alți 116 milioane de lei din Programul Regional Centu (fostul Program Operațional Regional). Cu toate acestea, există multe proiecte de investiții a căror sumă nu este încă cunoscută.
Portofoliul de granturi al orașului depășește în prezent 113 milioane de euro. Aplicăm, printre altele, pentru următoarele investiții:
- dezvoltarea educației (modernizarea învățământului profesional și a campusurilor, dotarea școlilor);
- crearea unui parc industrial și proiecte de dezvoltare economică;
- reabilitarea termică a 53 de blocuri de locuințe;
- dezvoltarea transportului public (instalarea de stații de încărcare electrică, achiziționarea de autobuze, sisteme inteligente de management al traficului), dezvoltarea infrastructurii rutiere și a infrastructurii pentru bicicliști;
- reabilitarea clădirilor publice (teatrul „Csíki Játékszín”, Vigadó, primărie, Centru de Relații cu Publicul al Primăriei, Galeria Nagy Imre);
- renovarea împrejurimilor Castelului „Mikó” și a Parcului Fodor Sándor.