SOARTA ȘTRANDULUI MUNICIPAL, PE ORDINEA DE ZI A CONSILIULUI LOCAL
Ștrandul municipal de lângă Csíki Csobbanó (fostul ștrand IPIC) a primit mult așteptatul aviz din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Brașov. Astfel, cu aprobarea consiliului local, reconstrucția ștrandului va intra într-o nouă fază. Primele planuri vizuale au fost prezentate astăzi de către primarul Korodi Attila într-o conferință de presă.
Facilitatea din cartierul Patinoarului s-a închis în 2012, odată cu construcția bazinului Csíki Csobbanó. De atunci, a devenit complet inutilizabilă, elementele sale fiind într-o stare atât de degradată încât investiția presupune practic o reconstrucție totală, nu doar o renovare. Studiul de fezabilitate care va ajunge pe masa consiliului local la sfârșitul lunii mai prevede un ștrand modern, cu două bazine exterioare și o baie romană pentru iarnă.
„Aprobarea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Brașov este necesară deoarece ștrandul se află în zona centrală a orașului, supusă unor reglementări speciale. Inițial, s-au ridicat obiecții privind amplasarea anumitor clădiri, dar noul concept a fost acceptat. Se va construi un complex similar cu Csíki Csobbanó, cu un necesar de energie aproape de zero” – a declarat primarul Korodi Attila în cadrul conferinței de presă de astăzi.
Ștrandul se va întinde pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați, la care se vor adăuga 850 de metri pătrați pentru parcare: vor fi create 41 de locuri de parcare de-a lungul străzii Pationarului, lângă intrarea în ștrand, în fața Csíki Csobbanó vor fi amenajate 9 locuri de parcare noi, iar stația de autobuz va fi reamenajată.
Vor fi construite două bazine și trei clădiri. Bazinul mare va avea aproximativ 1100 de metri pătrați, cu o adâncime pozitive variabilă între 100 și 130 cm. Bazinul pentru copii va avea o suprafață de 150 de metri pătrați și o adâncime de 30-45 cm. Ambele vor avea tobogane. De asemenea, va exista un mic bazin pentru cei mai mici. Prima dintre cele trei clădiri va fi clădirea rotundă de la intrare, care va include casa de bilete și un bufet, iar cea mai îndepărtată va fi baia romană, de asemenea rotundă și adaptată sezonului de iarnă. Între acestea vor fi vestiarele și toaletele. Una dintre caracteristicile speciale ale ștrandului va fi montarea de panouri solare pe gard, care vor servi de-asemenea și pentru umbrire. Primarul a subliniat că aceste specificații pot suferi modificări în timpul proiectării tehnice.
Edilul a mai adăugat că în procesul de planificare au fost implicați și experți de la Societatea Maghiară de Turism. Aceștia consideră că fostul ștrand IPIC ar trebui reconstruit exclusiv ca un ștrand de agrement, mai ales pentru familii.
Consiliul local va lua o decizie în privința studiului de fezabilitate la sfârșitul lunii mai. Dacă va fi aprobat, urmează proiectarea tehnică detaliată și apoi execuția. Investiția este semnificativă: valoarea fiind estimată la 43 de milioane de lei, cu TVA inclus, din cauza costurilor ridicate pentru îndeplinirea condițiilor de sănătate publică.
„Ne dorim ca până la finalizarea proiectării tehnice să apară oportunități de finanțare pentru dezvoltarea ștrandurilor, din partea Guvernului, fiindcă UE nu asigură cofinanțare pentru astfel de scopuri în Regiunea Centru” – a declarat primarul.