POMPIERII VOLUNTARI DIN HARGHITA-BĂI POT LUCRA MAI EFICIENT
Pentru performanța exemplară din prima misiune, primăria a acordat diplomă de apreciere pompierilor voluntari din Harghita-Băi, iar pentru a asigura eficiența misiunilor viitoare, a oferit echipei echipamente suplimentare. Planurile pentru stația de pompieri au fost, de asemenea, prezentate în timpul unei vizite la fața locului.
Pe 14 ianuarie a.c., au izbucnit flăcări într-un bloc de locuințe din Harghita-Băi din cauza unui incendiu provocat intenționat. Pompierul voluntar Csutak László a încercat mai întâi să controleze flăcările, apoi și-a alertat colegii, făcând împreună cea mai mare parte a operațiunii de stingere, până la sosirea pompierilor profesioniști la fața locului. A fost pentru prima dată când Csutak László și echipa sa de voluntari condusă de Tófalvi Ernő au fost chemați în misiune. Ca semn de recunoștință a muncii lor, primarul Korodi Attila și viceprimarul Bors Béla le-au înmânat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, diplome.
Dar, pe lângă diplome, primăria a oferit și un sprijin suplimentar: opt furtunuri de refulare, un aparat de respirat cu aer comprimat și o țeavă de refulare reglabilă în valoare de aproximativ 8.000 de lei. În acest an, municipalitatea a alocat fonduri pentru achiziționarea de furtunuri suplimentare, colectoare, schele de tub, scări, scule de mână, uniforme, echipament de protecție și legitimații.
„În urmă cu câțiva ani, unul dintre principalele noastre proiecte de lege din Parlament a urmărit să se asigure că, pompierii voluntari să fie asigurați în timpul misiunilor. Așa s-a ajuns la contractul-cadru cu pompierii voluntari. Dacă se întâmplă vreun accident, acesta este considerat accident de muncă, iar persoana accidentată beneficiază de îngrijire medicală” – a precizat primarul Korodi Attila, după care au fost înmânate contractele de voluntariat care îi acoperă pe membrii corpului.
Serviciul voluntar din Harghita-Băi este dotat deja cu o mașină de pompieri și de aceea este important să se construiască o stație de pompieri în stațiune pentru a o depozita. Cu toate acestea, ca răspuns la nevoile ulterioare, municipalitatea a decis să construiască o clădire multifuncțională: clădirea planificată, care constă dintr-un subsol și un parter, va include un cabinet medical, o farmacie, o toaletă publică, spații de birouri, pe lângă spațiile care urmează să fie create pentru a deservi brigada de pompieri. Aria construită totală este de 318 metri pătrați, cu o suprafață utilă de 522 de metri pătrați pe ambele etaje. Planurile au fost realizate de către societatea Aedna SRL., iar achiziția publică a construcției este în curs de pregătire. Primăria urmează să semneze contractul de execuție în acest an.
Studiul de fezabilitate adoptat anul trecut prin Hotărârea Consiliului Local nr. 198/2022 a estimat costul total al proiectului la 4,65 milioane de lei.