chevron_right
Monitorul oficial local

NOUL ATELIER AL LICEULUI KÓS KÁROLY LA DISPOZIȚIA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PROFESIONAL DE CALITATE

Kos Muhely13

S-a finalizat construirea atelierelor Liceului Tehnologic „Kós Károly”. Investiția de 6,3 milioane, care a fost realizată cu scopul de a asigura formarea profesională a elevilor prin instruirea practică a patru meserii diferite face parte integrantă din obiectivele primăriei de a îmbunătăți sistemul de învățământ profesional.

În zona Toplița din Miercurea-Ciuc, în cazul liceelor Kájoni János, Kós Károly și Venczel József au fost realizate în ultima perioadă mai multe investiții, atât din resurse externe cât și din buget propriu. Aceste investiții au fost realizate cu scopul de a oferi elevilor o pregătire de calitate la diferite discipline, și în spații de calitate. Aceste investiții au fost prezentate de către primarul Korodi Attila și viceprimarul Sógor Enikő în cadrul unei conferințe de presă organizate în campusul școlar din Toplița.

Cu ajutorul cofinanțării venite din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, din vara anului 2021, elevii de la liceele János Kájoni și Venczel József studiază în clădiri moderne și renovate. „Nu ne-am bazat doar pe fonduri externe. Am ținut cont și de prioritățile școlilor care puteau fi susținute pe termen scurt, astfel că am reușit să cumpărăm echipamente și unelte moderne pentru atelierul Liceului Tehnologic „Venczel József” și să îmbunătățim rețeaua de încălzire din resurse proprii"- a reamintit primarul.

Noul atelier al Liceului Tehnologic „Kós Károly” din Toplița-Ciuc este o dorință mai veche a instituției și a municipiului: fundațiile au fost construite în 2008, dar lucrările s-au oprit chiar la început. După o așteptare de mai mulți ani, pe baza proiectelor tehnice realizate de Equartis Architects SRL din Miercurea-Ciuc, societatea bucureșteană Niliten Construcții SRL a reușit să finalizeze investiția. Noua clădire, care se întinde pe o suprafață de 921 de metri pătrați, a fost dotată cu un atelier pentru tâmplărie și unul pentru zidărie, cu instalații sanitare precum și cu un laborator IT – a declarat viceprimarul Sógor Enikő. Edilul a menționat faptul că clădirea va fi folosită de aproape 500 de elevi. Potrivit lui Szén János, directorul liceului, pentru studenți va fi cu siguranță o plăcere să învețe și să lucreze în noile condiții care le sunt oferite. Bugetul total al lucrărilor a fost de 6,3 milioane de lei, din care suma de 5,29 milioane lei a fost asigurată din fonduri UE, 809 mii lei din fonduri guvernamentale, contribuția proprie a primăriei fiind de 201 mii de lei. Pe lângă problemele actuale, sunt importante și procesele pe termen lung, deoarece acestea vor determina calitatea învățământului profesional și dezvoltarea sa pe termen lung – a subliniat Korodi Attila, primarul municipiului. În calitate de lider al unui consorțiu care are 21 de membri, fiind format din structuri municipale, instituții de învățământ, companii private și organizații de afaceri, Primăria Miercurea-Ciuc a depus un proiect în valoare de aproape 100 de milioane de lei prin PNRR pentru dezvoltarea campusului școlar profesional de la Toplița. Acest proiect va servi la consolidarea învățământului profesional, precum și la dezvoltarea formării profesionale duale.

Kos Muhely13