NE PREGĂTIM DE IMPLEMENTAREA IDEILOR CÂȘTIGĂTOARE DIN BUGETUL PARTICIPATIV DIN ACEST AN
Proiectele câștigătoare din bugetul participativ din acest an au fost incluse în lista de investiții pentru anul 2023 în cadrul ședinței din iunie a Consiliului Local al Municipiului Miercurea-Ciuc. Dintre cele nouă propuneri care au ajuns la prima rundă de votare, cinci vor intra în acest an în etapa de implementare.
Marea majoritate a ideilor prezentate pentru bugetul participativ din acest an au fost în concordanță cu obiectivul municipalității: acela de a crea mai multe spații comunitare în care oamenii se pot întâlni într-un mediu cultivat. Patru dintre cele nouă propuneri de proiecte care au ajuns în prima rundă de votare au vizat construirea, modernizarea sau extinderea terenurilor de joacă. Alte idei au inclus crearea unui teren de tenis cu piciorul și a unui traseu educațional în Harghita Băi, stație autonomă de service pentru biciclete și instalarea de cârlige pentru lesă câini.
Conform regulilor de bugetare participativă, în prima rundă se putea vota pentru un proiect pe categorie, în timp ce în a doua rundă fiecare persoană putea vota doar pentru o singură idee. Întrucât au fost depuse proiecte în doar trei categorii, comitetul de evaluare nu a considerat necesară organizarea rundei a doua de votare. După mai multe runde de discuții s-a decis finanțarea următoarelor idei: la categoria Infrastructură educațională, culturală și sportivă: construirea terenului de tenis cu picior (64.000 de lei); la categoria Spații verzi și locuri de joacă: modernizarea terenului de joacă dintre aleea Avântului și strada Tudor Vladimirescu (100.000 de lei), respectul amenajarea traseului educațional în Harghita Băi (100.000 de lei), la categoria Mobilitate, accesibilitate și siguranța în circulație: înființarea stații autonome de service pentru biciclete (88 mii lei) și instalarea în oraș a unor cârlige pentru lesă de câini (8 mii lei). Valoarea totală a finanțărilor este de 360 mii lei.
Aceste proiecte sunt acum incluse în lista de investiții și începe pregătirea documentației necesare pentru implementarea lor de către birourile de specialitate ale Primăriei.
Amenajarea unui teren de joacă pe strada Lazăr pe baza voturilor primite s-a clasat pe locul trei în categoria sa. Această investiție va fi realizată din bugetul propriu al orașului, dar nu din bugetul alocat proiectelor participative. Celelalte două locuri de joacă (cele situate lângă Castelul Mikó, respectiv între aleea Ciocârliei și Narciselor) sunt întreținute permanent, la fel ca și celelalte locuri de joacă din oraș.