PROGRAMUL DE PROTECȚIE ȘI CONSOLIDARE A SĂNĂTĂȚII MINTALE ÎN ȘCOLI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE
Primăria Miercurea-Ciuc organizează pentru al doilea an consecutiv programul de protejare a sănătății mintale în școli. La cursurile care au început în octombrie 2023 participă 104 profesori și educatori. O noutate față de anul precedent este implicarea elevilor în proces, utilizând metoda psihodramei pentru copii.
„Educația adecvată a copiilor poate fi asigurată doar de profesori echilibrați din punct de vedere mental și fericiți. Sănătatea mentală și armonia interioară sunt condiții fundamentale pentru a se putea asigura performanța educatorilor. Programul nostru, lansat în urmă cu doi ani, își propune să facă exact acest lucru. Primim în mod constant feedback-uri pozitive, care ne întăresc în convingerea că am pornit pe un drum bun și trebuie să continuăm munca începută” - a subliniat viceprimarul Sógor Enikő în legătură cu importanța programului.
Diversitate metodologică
Despre metodologia aplicată în cadrul programului a vorbit Bartha Dalma, consilier școlar, supervizor, specialist în sănătate mintală și coordonatorul profesional al programului. Activitățile privind managementul de caz și dezvoltarea abilităților de rezolvare a conflictelor se desfășoară în 11 grupuri. La cursuri participă 99 de profesori din municipiu, respectiv 5 educatori din partea Serviciului de Protecție a Drepturilor Copilului. În patru grupuri profesorii învață abordări restaurative, adică exerciții de restabilire a echilibrului și de reconstrucție a relațiilor disfuncționale. Tot în patru grupuri iau parte la traininguri autogen, care se desfășoară atât în maghiară, cât și în română. Aici cursanții exersează tehnici de relaxare. Alte trei grupuri sunt implicați în procese de supervizare menite să crească competența și eficiența personală, profesională și organizațională, având în vedere menținerea sănătății mentale și prevenirea epuizării profesionale la locul de muncă.
Sesiunile sunt conduse de 14 profesioniști locali, dintre care 6 sunt consilieri școlari, 5 provin din alte categorii de personal educațional, respectiv 3 persoane sunt profesioniști din alte domenii.
„Ar trebui să fie obligatoriu, pentru că are într-adevăr un efect de dezvoltare!”
La prima ediție a programului s-au înscris 126 de profesori, în timp ce în actuala ediție participă 99 de educatori din sistemul de învățământ, dintre care 31 au revenit la cursuri. Analizând proporțional, 20% din cei 972 de educatori care lucrează în oraș s-au implicat în program. „Mai avem de lucrat în această direcție, deoarece obiectivul nostru este să integram auto-reflecția și grija pentru sănătatea noastră în cultura noastră. Feedback-ul pozitiv venit din partea cursanților ne confirmă că trebuie să continuăm această inițiativă” – a evidențiat viceprimarul.
Indiferent dacă sunt începători sau au decenii de experiență, toți beneficiază de sesiunile de grup. Acest lucru este confirmat de feedback-urile formulate de participanți. Iată câteva exemple:
„Ajută la rezolvarea situațiilor stresante, gestionarea mai ușoară a problemelor de zi cu zi.”
„Armonie mentală, emoțională și fizică (...) Zâmbetul mi-a revenit, îmi oferă o nouă resursă atât ca educator, cât și ca mamă.”
„Oferă o liniște interioară, un sentiment de siguranță.”
„Înțeleg mai bine problemele elevilor mei și sunt capabilă să folosesc eficient în munca mea metoda restaurativă."
„Procesul a început: am plantat sămânța și acolo unde a găsit sol fertil, suntem convinși că va aduce rod bogat. Misiunea noastră pentru viitor este să extindem solul primitor. Credem că cei care au deschidere în acest sens au înțeles că fiecare educator trebuie să se ocupe de menținerea sănătății mintale. Un profesor de liceu care a participat la cursuri a formulat astfel: ar trebui să fie obligatoriu, deoarece are într-adevăr un efect dezvoltator!” - a evidențiat viceprimarul Enikő Sógor, menționând că educatorii primesc și credite pentru participarea la cursurile de formare, care se desfășoară în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” și Asociația Profesorilor Maghiari din România.
Capacitatea copiilor de autovindecare intră în acțiune
Noutatea programului din acest an este implicarea copiilor: există două grupuri de psihodramă pentru elevii claselor a II-a și a V-a. Prin aceste cursuri au oportunitatea, dar și instrumentele pentru a explora, a experimenta și, uneori, a procesa provocările vieții. Cei 17 participanți au fost recomandați de părinții lor, cu o atitudine conștientă sau instinctivă față de sănătatea mentală. „Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale „Nagy Imre” pentru deschiderea cu care a răspuns inițiativei și pentru sprijinul acordat în lansarea acestui proiect, oferind elevilor lor astfel de experiențe. Mulțumim și firmelor care susțin financiar desfășurarea programului” - a menționat Bartha Dalma.
Conform relatărilor coordonatorilor de activități, elevii sunt mai atenți unii la alții în comparație cu primele ședințe, se oferă voluntari pentru sarcini și își susțin ideile proprii. Se concentrează pe aspectele pozitive și se încurajează reciproc. Jucând diferite roluri din povești, ei devin treptat mai încrezători și mai curajoși, simțindu-se mai abili și mai eficienți de la o săptămână la alta. Îndrăznesc să experimenteze tot mai multe roluri și sunt din ce în ce mai deschiși în sesiunile de lucru. Încrederea dobândită se reflectă treptat și în viața de zi cu zi, integrându-se în personalitatea copiilor.
Mesajul nostru găsește ecou
Programul lansat de primărie este, fără îndoială, o activitate de pionierat, deoarece în regiunea Ciuc este singura în care activitatea de sănătate mintală a fost lansată la o asemenea scară în cadrul instituțiilor de învățământ. Iar veștile bune se răspândesc: potrivit coordonatorului programului, mai mulți profesori care nu predau în școlile din oraș și-au manifestat interesul și există, de asemenea, solicitări din partea diverselor întreprinderi care ar dori să experimenteze efectele pozitive ale metodelor în cadrul organizației lor. În plus, subiectul sănătății mintale este abordat din ce în ce mai des de un număr tot mai mare de ateliere și asociații și este un subiect obișnuit al discuțiilor de grup din cadrul Cloud Youth Festival, organizat de primărie și destinat generației Z.
Programul inițiat de Primăria Miercurea-Ciuc este, fără îndoială, un pionierat: este singura localitate din regiunea Ciuc unde problema sănătății mentale este abordată în acest mod. Știrea bună se răspândește repede: coordonatorul programului susține că mai mulți profesori din alte localități au arătat interes, în același timp mai multe companii au venit cu cereri de participare. În plus, tot mai multe ateliere și asociații se ocupă de tema sănătății mentale, iar subiectul este constant prezent în discuțiile panelului din cadrul Cloud Youth Festival organizat de primărie și destinat generației Z.
Prin intermediul programului Îmbunătățirea culturii sănătății mintale în instituțiile de învățământ din Miercurea-Ciuc, contribuim semnificativ la susținerea dezvoltării copiilor și la transformarea procesului educațional într-un proces de construire plăcut, în care atât educatori cât și elevi se simt bine, iar părinții pot fi de asemenea observatori fericiți.