MIERCUREA-CIUC, OBLIGATĂ SĂ CONTRACTEZE UN ÎMPRUMUT
Aproximativ 46 de milioane de lei sunt „datorate” orașului nostru de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Singura modalitate de a acoperi această gaură în buget și pentru a putea asigura continuitate investițiilor care sunt în desfășurare, este de a se împrumuta de la Trezoreria Statului. În ședința de astăzi, consiliul local a aprobat un împrumut rapid de 15 milioane de lei.
În municipiul Miercurea-Ciuc sunt în derulare o serie de proiecte cu finanțare europeană, dintre care mega-investițiile din cadrul Planului de Mobilitate reprezintă cea mai mare povară pentru bugetul orașului. Pentru a asigura continuitatea proiectelor, Miercurea-Ciuc a fost nevoită să se folosească de resursele proprii pentru a acoperi cheltuielile necesare. După cum a explicat viceprimarul Bors Béla: în luna februarie am solicitat pentru plățile deja efectuate finanțarea promisă de minister pentru suma de 20,7 milioane de lei, iar în ultimele săptămâni am depus decont pentru alte 25,3 milioane de lei.
Potrivit primarului Korodi Attila, plățile ar putea începe cel mai devreme în luna septembrie, dar nu există nicio garanție pentru acest lucru. Proiectele finanțate de Uniunea Europeană în perioada 2014-2021 trebuie închise până la data de 31 decembrie a acestui an. Această termen-limită și întârzierea continuă a finanțării promise din partea ministerului au plasat orașul nostru într-o situație dificilă
„Am plătit constructorii pentru a putea progresa corespunzător cu investițiile noastre, în pofida faptului că nu am primit finanțarea promisă de la minister. Dacă am fi avut cele 46 de milioane de lei în cont, acum nu am fi discutat acum despre împrumuturi. Sistemul de împrumuturi de urgență al Trezoreriei Statului vine în ajutor în astfel de situații. A devenit o practică obișnuită ca municipalitățile să se împrumute de la Trezorerie cu scopul de a asigura cofinanțarea proiectelor europene. Din păcate, este un lucru pe care nici Miercurea-Ciuc nu îl poate evita” – a declarat Korodi Attila.
Împrumutul de 15 milioane de lei poate fi folosit de municipalitate doar pentru a acoperi cofinanțarea proiectelor de mobilitate și trebuie rambursat în cel mult 5 ani.