ÎNCURAJAREA SPERANȚEI - SPRIJINIREA BUNĂSTĂRII SPIRITUALE A COPIILOR NOȘTRI
Programul de protecție a sănătății mintale în școli al Primăriei Miercurea-Ciuc a ajuns la un nou capitol. Sub îndrumarea profesională a Asociației Áradat, a fost realizat un set de instrumente și metodologii aplicabile în mediul școlar pentru prevenirea suicidului în rândul tinerilor, care va fi accesibil tuturor școlilor.
Pentru conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc este o sarcină importantă sprijinirea procesului prin care instituțiile de învățământ din oraș fac față provocărilor intense ale sănătății mintale din zilele noastre. Programul de sănătate mintală școlară, inițiat acum doi ani, ajută la contracararea încărcăturii psihice crescute din societatea noastră actuală în instituțiile noastre de învățământ.
Ca parte a acestui program, datorită angajaților Asociației Áradat, am făcut un nou pas în sprijinirea bunăstării emoționale a copiilor noștri. Marți, 14 mai Asociația Áradat a organizat o zi profesională intitulată „Sprijinirea speranței în situații SOS” pentru a prezenta metodologia elaborată pentru prevenirea suicidului. Tema zilei profesionale a fost fenomenul autodistrugerii și prevenirea suicidului. În zilele noastre, tinerii sunt expuși unor provocări mai mari, care s-au intensificat și mai mult în timpul pandemiei de coronavirus. Programul de prevenție școlară prezentat a fost realizat la comanda și cu sprijinul Primăriei Miercurea-Ciuc și este rezultatul unor consultări profesionale de mai mulți ani.
Evenimentul a fost deschis de către viceprimarul Sógor Enikő, după care Simó Irma, directorul Asociației Áradat și colegii săi, precum și regizoarea Köllő Ildikó, au prezentat instrumentele metodologice recent elaborate.
„Statisticile și experiențele noastre locale arată că tot mai multe simptome indică la disfuncționalitate psihică în mediul școlar (fumat, consum de alcool și substanțe, violență fizică, verbală, online, auto-vătămare, suicid, abandon școlar etc.). Tot mai mulți copii și tineri se confruntă cu anxietate, depresie, frustrare, dificultăți emoționale. Școlile, rețeaua de psihologi și consilieri școlari sunt adesea fără resurse și se confruntă cu lipsa de capacitate” – a conturat problema principală viceprimarul Sógor Enikő.
Pilonul de bază al programului de prevenire a suicidului recent realizat este un scurtmetraj axat pe soluții, realizat de regizoarea Köllő Ildikó și coordonat profesional de psihologul Tőke-Mátéffy Noémi. Filmul se intitulează „A cere ajutor înseamnă Putere!!” și abordează mai multe situații problematice, oferind strategii pentru soluționarea lor. Scurtmetrajul este disponibil pe canalul YouTube al Asociației Áradat.
Filmului i se alătură instrumentul metodologic „A cere ajutor înseamnă Putere! Schimbarea stilului de viață mintal”, prezentat de psihologul școlar Tankó-Molnár Emőke și specialistul în comunicare Balázs Brigitta. Scopul instrumentului este facilitarea modurilor de gestionare a situațiilor de criză – fiind extrem de util nu doar pentru tineri și profesori, dar și pentru părinți.