SĂRBĂTORIM A 400 DE ANI DE EXISTENȚĂ A CASTELULUI „MIKÓ”
O serie de evenimente vor începe în acest week-endul următor la Castelul „Mikó”, sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. Prilejul este sărbătoarea a 400 de ani de existență a castelului, muzeul și Primăria Miercurea-Ciuc pregătind diverse programe care se vor desfășura până în primăvara anului 2024.
Clădirea emblematică a Castelului „Mikó” se apropie de o aniversare importantă: castelul, care „și-a schimbat destinația” din protecție militară cu cea culturală, a fost edificat în urmă cu 400 de ani, în 1623. Muzeul Secuiesc al Ciucului, în parteneriat cu primăria municipiului, organizează un program bogat de evenimente pentru a marca această aniversare. Conducerea instituției culturale și a municipalității, respectiv directorul societății CamelCoding (care se implică și el în calitate de partener), au organizat o conferință de presă pentru a prezenta cele mai importante informații.
Primarul Korodi Attila s-a conectat online la conferința de presă, el aflându-se în fosta capitală a Transilvaniei, Alba Iulia. Referindu-se la importanța aniversării, edilul a subliniat că Castelul „Mikó” nu este doar o clădire monumentală din Miercurea-Ciuc, ci și locul în care s-au luat decizii importante în istoria Transilvaniei.
„Ne aflăm într-o poziție privilegiată pentru a lua parte la această aniversare. Suntem mândri să avem o astfel de clădire și să găzduim o instituție atât de prestigioasă. Muzeul Secuiesc al Ciucului nu ne mai protejează de inamic, ci ne apără cultura și identitatea noastră secuiască” – a declarat viceprimarul Sógor Enikő, menționând că castelul își trăiește cea mai populară perioadă din ultimii ani.
Szabó István, coordonatorul programului Mikó400, a prezentat evenimentul de deschidere din acest week-end: programul va începe în curtea castelului sâmbătă la ora 11 cu discursuri festive, și va continua cu un concert de cvartet și o masă rotundă. Vor avea loc activități educative și seminare, iar de la ora 19 vom putea urmări concertul formației Szintaxis. Duminică vizitele ghidate și activitățile educative muzeale vor fi completate de demonstrații de tir cu arcul, sesiuni de istorie a broderiei.
Karda-Markaly Aranka, directoarea muzeului, a precizat că seria de evenimente care se va desfășura până în aprilie 2024 va include inițiativa Obiectul lunii, seria Orele castelului și o serie de evenimente profesionale legate de Mikó400, precum și publicarea unei cărți despre istoria castelului, reînnoirea expoziției de istorie a castelului și instalarea unui machet de bronz al clădirii în Piața Cetății.
Aniversarea va fi sărbătorită și prin inovație: echipa CamelCoding din Miercurea-Ciuc a creat un card digital de experiențe culturale. Szilágyi Levente, directorul companiei, a declarat că cardurile de experiență vor fi folosite pentru a colecta experiențe în format digital, iar pe pagina web al muzeului vor fi disponibile pentru vizitatori mai multe jocuri și surprize. Toți participanții la weekendul de deschidere vor primi cardurile cu coduri QR și descrieri detaliate.
Pentru mai multe informații, urmăriți site-ul muzeului (www.csikimuzeum.ro) și pagina de Facebook pe tot parcursul anului.