BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2023: AȘTEPTĂM IDEILE UTILE!
Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a aprobat și în acest an 500.000 de lei pentru bugetarea participativă: această sumă va fi cheltuită pentru implementarea proiectelor civice care vor fi cele mai populare în urma concursului de proiecte. Acestea pot fi depuse în șase categorii diferite, termenul de depunere fiind de 15 martie.
Anul trecut bugetarea participativă a fost o noutate și un succes deplin. Concursul va fi lansat și în acest an, deoarece suntem în continuare interesați să aflăm ce ar dori să schimbe și să îmbunătățească locutorii orașului în cartierul lor sau care ar fi probleme generale care îi afectează. Concursul din acest an a fost anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către primarul Korodi Attila și viceprimarul Sógor Enikő, membru al comisiei de evaluare.
Primarul municipiului a detaliat cele mai importante aspecte ale concursului din acest an. Bugetul este același ca cel de anul trecut, adică 500 mii lei. La apel se poate înscrie orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, și cu domiciliul în Miercurea-Ciuc. Ideile pot veni de la cetățeni ai orașului (individual sau în echipe), dar și de la ONG-uri, cluburi sportive și entități comerciale.
Cele șase categorii folosite anul trecut nu au fost modificate:
• promenade, trotuare și zone pietonale;
• mobilitate, accesibilitate și transport sigur
• spații verzi și locuri de joacă;
• spații publice;
• sport, educație și infrastructură culturală;
• oraș digital.
Viceprimarul Enikő Sógor, în calitatea sa de membru al comisiei, a evidențiat câteva aspecte bazate pe experiența de anul trecut. Este important ca propunerile de proiecte depuse să servească un scop de interes public. Proiectele nu ar trebui să include terenuri private și nici să afecteze investițiile în curs de desfășurare. Un factor de excludere ar putea fi dacă proiectul propus ar implica costuri operaționale semnificative după implementare (de exemplu: întreținere).
Proiectele depuse vor fi mai întâi evaluate de o comisie formată din consilieri locali și personal din cadrul aparatului de specialitate al primarului, după care va începe procesul de vot. În prima etapă de votare, puteți susține o idee din fiecare categorie cu votul Dvs. la adresa https://bugetareparticipativa.miercureaciuc.ro/. În cea de-a doua rundă vor fi acceptate cel mult două idei pentru fiecare categorie, iar din maximum douăsprezece idei vor fi votate de cetățeni doar unul. Pentru a evita votul multiplu, fiecare votant va trebui să precizeze numărul său CNP.
Fiecare proiect va fi sprijinit de municipalitate până la un buget maxim de 100.000 de lei, inclusiv TVA, sumă care ar trebui să acopere și după caz costurile de proiectare și autorizare.
Anunțul final al rezultatelor este așteptat la 1 iunie, iar implementarea este prevăzută pentru a doua jumătate a anului în curs și prima jumătate a anului 2024.
Korodi Attila și Sógor Enikő au remarcat faptul că ideile cetățenilor reprezintă un ghid pentru nevoile de dezvoltare.
Calendarul bugetului de participare 2023:
• 15 februarie – 15 martie 2023: depunerea proiectelor
• 15–31 martie 2023: analiza proiectelor
• 1–30 aprilie 2023: prima etapă de vot
• 2-6 mai 2023: validare vot I.
• 9-20 mai 2023: a doua etapă de vot
• 23-31 mai 2023: validarea voturilor din etapa 2.
• 1 iunie 2023: afișare rezultate finale
Propunerile pot fi trimise prin intermediul acestui link.
Vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul înainte de a completa chestionarul!
Proiecte Bugetării participative 2022
În urma voturilor exprimate în cadrul primului bugetare participative de la Miercurea-Ciuc șase proiecte au fost considerate eligibile de către comisie.
Dintre aceste proiecte a fost finalizată amenajarea parcului Calisthenics de pe strada Stadion și, dacă vremea va permite, vor fi montate suporturi de biciclete de tip spirală în strada Bradului nr. 9A. Un parc de instrumente muzicale și extinderea locului de joacă cu elemente noi în Parcul Central se află în faza de autorizare - echipamentele sunt deja livrate. Pista pentru câini planificată pe spațiul verde de la intersecția străzii Inimii cu bulevardul Timișoara se află, de asemenea, în procesul de planificare urbană, iar pentru amenajarea unui loc de joacă pe strada Ghioceilor sunt necesare discuții suplimentare între solicitant și Primărie.