10 PUNCTE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI PUBLICE ÎN MIERCUREA-CIUC
În calitate de Primar al municipiului Miercurea-Ciuc, nu pot să tac în problema siguranței publice în oraș.
Sunt furios din cauză că, periodic se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi din oraș, sunt furios din cauza batjocoririi orașului nostru liniștit și drag. Trăim într-unul dintre cele mai calme și mai normale orașe din țară, însă atunci când auzim vestea unui atac asupra cuiva, victima este întotdeauna cineva cunoscut, un vecin, o cunoștință al unui prieten. Cu alte cuvinte, suntem o comunitate care se cunoaște, iar acest lucru face ca orașul nostru să fie locuibil. Suntem într-o poziție mult mai bună decât marile orașe, sau decât unele regiuni, dar asta nu înseamnă că putem privi ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile fără să luăm măsuri. Ne-am săturat!
Sunt conștient că toată lumea așteaptă o soluție imediată, dar, din păcate, această problemă nu este rezultatul unei perioade scurte de timp, este una care s-a format de alungul unor ani buni, iar soluția ei nu poate fi imediată, oricât de mult ne-am dori cu toții, atât dvs., cât și colegii mei, împreună cu mine.
Siguranța publică este o problemă cardinală pentru mine, și ca simplu locuitor al orașului și tată a trei copii. Poate vă amintiți că, atunci când ne-am anunțat intenția de a lucra în beneficiul orașului nostru, de a ne folosi cunoștințele și experiența, am dedicat un capitol special din programul nostru acestei probleme. Chiar și atunci, am văzut problemele din oraș, dar astăzi văd, de asemenea, defectele din sistem, care pentru siguranța orașului nostru trebuie corectate.
În ultimii trei ani am făcut progrese în mai multe domenii: am înființat poliția locală, am construit și iluminat treceri de pietoni, am instalat iluminat stradal acolo unde nu exista, am îmbunătățit condițiile de mobilitate a persoanelor cu dizabilități, am câștigat finanțare pentru a opera două dispozitive importante de siguranță publică, iar în viitor, dacă guvernul ne va permite, vom finaliza înlocuirea a 60 % din iluminatul stradal și vom instala de trei ori mai multe camere de supraveghere în locuri cheie decât avem acum. În prezent, avem 64 de camere de supraveghere în funcțiune și am obținut finanțare pentru 193 de camere noi, astfel încât vom avea de patru ori mai multe camere de supraveghere operaționale. Asta nu rezolvă problema, dar este un ajutor eficient.
În același timp, este clar că, există o serie de probleme legate de siguranța publică privind ordinea publică. Prin urmare, am sintetizat în 10 puncte pașii care trebuie întreprinși pentru a îmbunătăți siguranța publică în Miercurea-Ciuc. Unele puncte care trebuie să le implementăm noi, altele trebuie să fie implementate de către guvern și sunt puncte care necesită muncă parlamentară.
1. Prezența agenților de patrulă pe străzi este necesară. Trebuie să restabilim numărul de patrule care operau la începutul anilor 2000, nu putem avea o medie de 2-3 echipe pe străzi pe zi într-un oraș.
Din păcate, comparativ cu începutul anilor 2000, pe străzile orașului sunt cu 80% mai puține echipe de patrulare, pentru că nu sunt suficienți agenți de patrulare. Guvernul ar trebui să elimine înghețarea angajărilor și să repartizeze un număr adecvat de personal pentru fiecare municipiu. Nu doar în județul Constanța trebuie rezolvate problemele, trebuie să se acționeze în toate regiunile și județele. De asemenea, guvernul ar trebui să elimine interdicția de angajare și în cadrul jandarmeriei. Trebuie crescut numărul personalului de patrulare al jandarmeriei.
2. Guvernul ar trebui să elimine pe termen nelimitat interdicția ca autoritățile locale să angajeze personal în cadrul forțelor de poliție locală.
Poliția locală din Miercurea-Ciuc nu este un substitut al poliției naționale și municipale, ci completează activitatea acestora în multe domenii, inclusiv în ceea ce privește ordinea publică. După înființarea sa, poliția locală a planificat o creștere sănătoasă a personalului. Am început cu 7 ofițeri de poliție locală, dintre care unul a plecat, dar nu ni s-a permis să angajăm altcineva în locul lui, iar în ultima perioadă lungă nu am putut angaja alți ofițeri deloc din cauza interdicției guvernului de a angaja.
3. Adoptarea la nivel guvernamental și parlamentar a legislației necesare pentru organizarea pazei civile.
Ar trebui adoptate legi și metodologii pentru a sprijini crearea grupurilor de pază civilă, care au un rol major la nivel de prevenire și care pot crește semnificativ siguranța publică prin consolidarea prezenței pe stradă, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor și prin cooperare comunitară.
4. Trebuie să creăm o legislație ușor aplicabilă pentru a pedepsi delincvența juvenilă!
În cazul în care infractorii provin dintr-un mediu familial care nu asigură sau nu poate asigura educația lor adecvată, aceștia trebuie să fie scoși din acel mediu și plasați într-o instituție publică de plasament sau de corecție. Acești tineri, dacă provin dintr-un mediu familial distrus, nu pot fi schimbați de un simplu sistem școlar!
5. Nu există beneficii sociale minime fără muncă. Sarcina de muncă în serviciul comunității trebue să fie legată de plata prestațiilor pentru toate persoanele sănătoase. Fără muncă, nu există beneficii. Este inacceptabil să avem copiii care văd exemplul unei vieți fără muncă. De asemenea, nu este acceptabil ca cei care trăiesc în sărăcie extremă și, în cele din urmă, încep să muncească ca și întreținători de familie să nu fie văzuți ca un bun exemplu de urmat.Trebuie creat cadrul legal care să permită tuturor municipalităților să înființeze întreprinderi sociale, astfel încât să putem realiza extinderea ocupării forței de muncă la toți cei care beneficiază de asistență socială.
6. Aceste probleme trebuie abordate la nivelul întregului bazin Ciuc, deoarece, din cauza mobilității, acestea nu afectează doar o singură localitate, problemele de securitate publică se răspândesc de la o localitate la alta. Inițiez extinderea cooperării bune existentă pe alte domenii și pe tema siguranței publice.
7. Toți cetățenii români ar trebui să primească cărți de identitate fără obligativitatea menționării domiciuliui stabil.
Din păcate, multe persoane obțin o carte de identitate pe suport de hârtie doar pentru un an, din cauza situației nesoluționate a actelor de proprietate. Aceste persoane, copiii lor, nu pot trăi și munci ca cetățeni cu drepturi depline. În Ungaria și în țările occidentale există cărți de rezidență și cărți de identitate separate. În lipsa acestora, nu va fi posibilă reintegrarea deplină a tuturor pe piața muncii, iar numărul persoanelor care au nevoie de prestații sociale va crește.
8. Limităm orele de deschidere ale sălilor de jocuri. Sălile de jocuri din Miercurea-Ciuc pot funcționa doar până la ora 20.00.
Numărul crescut de săli de jocuri creează probleme serioase de ordine publică în orele târzii ale serii. Au existat numeroase solicitări din partea cetățenilor pentru eliminarea acestora. În plus, din cauza legislației prea permisive, sălile de jocuri cauzează probleme grave pentru familii, indiferent de nivelul lor de trai.
9. Eliminăm deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor care funcționează non-stop.
Toate magazinele alimentare trebuie să se închidă la ora 23:30. Au existat multe plângeri din partea locuitorilor care au reclamat că există o problemă constantă de consum de alcool, zgomot și dezordine în timpul orelor de noapte, lângă magazinele deschise în sistem non-stop.
10.Funcționarea cluburilor de noapte în cartierele rezidențiale va fi trebui să fie reglementată. În timpul orelor de noapte, există un nivel ridicat de dezordine stradală în vecinătatea acestora. Au existat numeroase plângeri din partea rezidenților cu privire la funcționarea acestora pe timp de noapte.
Fără punerea în aplicare a celor zece puncte, ordinea publică și siguranța publică nu pot fi garantate în orașul nostru și în majoritatea municipalităților în general. Prin urmare, voi solicita parteneriatul grupului parlamentar al UDMR pentru a schimba legislația pentru a forța guvernul să fie cu adevărat activ în domeniul garantării siguranței publice.
Vineri vom lansa o petiție în sprijinul acestor puncte de acțiune. Dacă nu există unitate, revendicările pe care le facem nu vor fi luate în serios la București.
Fiecare an care trece fără acțiune adecvată aduce noi probleme.
Sper ca la petiție să se alăture cât mai mulți oameni din Ciuc.
Între timp, să avem grijă unii de alții și să semnalăm orice anomalie autorităților competente.