chevron_right
Monitorul oficial local

PORTUL NOSTRU POPULAR, DANSUL, MUZICA FOLCLORICĂ ȘI RUGĂCIUNILE NOASTRE ÎN CENTRUL ATENȚIEI

Eszln 1 2024

Prima sâmbătă din iulie, „Ziua celor o mie de fete secuience”, respectiv vinerea care precedă evenimentul (Ziua Costumului Popular Secuiesc) sunt două ocazii dedicate costumelor noastre populare. Aceste evenimente ne apropie de o relație mai profundă cu tradiția noastră vestimentară și ne ajută să decidem conștient dacă o considerăm o moștenire și un simbol al apartenenței naționale. Despre detaliile și informațiile importante ale acestor două evenimente deosebit de înălțătoare și comunitare, au vorbit în cadrul unei conferințe de presă organizatorii: Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, precum și reprezentanții comunei Sândominic, gazda de onoare a evenimentului.

„Evenimentul care se adresează tinerilor secui, reînvie, întărește și reinterpretează valorile noastre tradiționale, este un moment foarte drag și important pentru noi, fiind parte integrantă a programului nostru cultural de vară care urmează unei oferte culturale intense de primăvară” – a declarat primarul Korodi Attila, încurajând toți locuitorii orașului să poarte costumele populare în ambele zile. Sâmbătă, să începem ziua dansând împreună în Piața Libertății, apoi, ajungând la biserica de pelerinaj din Șumuleu Ciuc, cu cai, căruțe sau pe jos, să mulțumim Fecioarei Maria pentru experiența comunitară, în cadrul Sfintei Liturghii festive. În șaua de la Șumuleu, să petrecem o zi care să ne încarce cu adevărat pe toți.

Viceprimarul Sógor Enikő a subliniat că acest eveniment cu simbolistică puternică poate fi un instrument în lupta tăcută împotriva uniformizării și globalizării.

După cum se știe, în anii anteriori, titlul de gazdă de onoare era acordat acelei localități de unde veneau cei mai mulți participanți raportat la numărul de locuitori. Acest principiu a exclus multe localități, astfel că organizatorii au decis acum doi ani ca gazda să fie localitatea care își exprimă această dorință. Anul acesta, rolul de gazdă îl va îndeplini comuna Sândominic. Potrivit primarului Karda Róbert, nu doar grupurile de dans, ci întreaga comunitate se pregătește cu nerăbdare pentru eveniment.

Despre organizarea evenimentului, programul și informațiile importante, au vorbit András Mihály, directorul Ansamblului Național Secuiesc Harghita, și Füleki Zoltán, director adjunct.

Participanții se vor aduna sâmbătă la ora 9:00 în Piața Libertății, iar după deschiderea oficială de la 9:15, vor putea urmări spectacolul a șapte grupuri de dans din Sândominic, după care, la ora 9:45, participanții își încep deplasarea către Biserica din Șumuleu-Ciuc. În această locație va avea loc la ora 11:00 Sfânta Liturghie festivă. În șaua de la Șumuleu, după discursurile de bun venit de la ora 12:45, va începe spectacolul grupurilor de dansuri tradiționale. De la ora 15:30, pe scenă va urca Ansamblul Național Secuiesc Harghita. Jocul și dansul comun, precum și fotografiile de grup în costume populare vor începe la ora 16:00, iar după predarea scaunelor de ceremonie la ora 17:00, spectacolul grupurilor de dansuri tradiționale va continua.

Füleki Zoltán a menționat că organizarea evenimentului necesită o atenție sporită din partea tuturor participanților, în special a celor cu cai și căruțe. Pentru siguranța tuturor, se vor institui restricții de circulație: sâmbătă între orele 8:30-10:00, segmentul dintre Strada Inimii și Strada Kossuth Lajos de pe Bulevardul Timișoarei va fi închis traficului auto, iar între orele 9:00-10:00, segmentul dintre Strada Márton Áron și Strada Inimii de pe Strada Kossuth Lajos va fi închis.

Pe această cale solicităm cu insistență proprietarilor de autovehicule să elibereze locurile de parcare de pe Bulevardul Timișoarei, pe segmentul situat între  strada Revoluției din Decembrie – strada Kossuth Lajos (pe partea Raiffeisen Bank) și de pe strada Kossuth Lajos, pe segmentul situat între Piața Libertății – strada Márton Áron.

Eszln 1 2024