chevron_right
Monitorul oficial local

XXXI. Înmormântarea fărșangului

tradiție obiceiuri populare
calendar
Miercurea-Ciuc
Esemenyek 2023 Farsangbucsuztato

Fărșangul este una dintre cele mai frumoase sărbători, cu un evident caracter de veselie, în cadrul căruia sunt prezentate obiceiurile populare din tradiția locală. Organizatorul principal al evenimentului este Centrul Cultural Județean Hargita, începând din anul 1993. 

Manifestarea se derulează în ultima sâmbătă dinaintea primei zile de post. Locația se schimbă de la un an la altul: în fiecare an, o altă echipă locală acceptă rolul de gazdă a evenimentului. Este o manifestare cu un număr mare de spectatori interesați de atracțiile derulate pe parcursul întregii zile. Fărșangul este un eveniment care oferă prin încărcătura sa un spațiu vast de desfășurare pentru cercetători, antropologi și etnografi.

Programul evenimentului:

10.00   Sosirea și primirea grupurilor la Șumuleu Ciuc

11.00   Deschidere festivă al evenimentului – Șumuleu Ciuc, parcarea Casei Jakab Antal

11.30   Prezentarea grupurilor și pornirea grupurilor folclorice pe traseele desemnate 

12.30   Prezentarea programului „Ördögbetlehem” în Casa de cultură Toplița Ciuc

15.00   Dans comun în curtea Casei Jakab Antal

La eveniment vor participa grupuri tradiționale folclorice din următoarele comune: Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armășeni, Sândominic, Sântimbru, Sânsimion, Ditrău, Remetea, Plăieșii de Jos, Vlăhița, Lăzarea și gazda evenimentului Cioboteni.

Gazdă: Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, Grupul tradițional folcloric din Cioboteni.

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita, Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, Grupul tradițional folcloric din Cioboteni, Asociația Csobod Öröksége.

Mai multe detalii
Esemenyek 2023 Farsangbucsuztato