chevron_right
Monitorul oficial local

Nagy István 150

Expoziție
calendar
Muzeul Secuiesc al Ciuculiu
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Nagyistvan150

28 martie 2023. 150 de ani de la nașterea pictorului István Nagy.

Data aniversării este un moment prielnic pentru a aduce mai aproape de publicul autohton opera artistului István Nagy. Cunoscătorii cataloghează creațiile sale printre operele de artă de nivel mondial, dar cu toate acestea, lucrările sale nu sunt suficient cunoscute de publicul larg nici în ziua de azi. 

„Cel care îl consideră pe István Nagy cel mai mare artist secui, îl subapreciază” – scrie despre el istoricul de artă György Várkonyi. ???? Scopul expoziției este de a oferi o imagine de ansamblu a acestor opere de excepție, care urmăresc momente importante din viața artistului și perioade specifice ale carierei sale artistice, a genurilor practicate, toate astea printr-o selecție de lucrări din muzee din Ungaria și România, precum și de la cei mai importanți colecționari privați. 

Curatori: György Székely Sebestyén, istoric de artă, director al Galeriei Quadro din Cluj, Eszter Túros, istoric de artă, muzeolog la Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Evenimente de deschidere:

  • Vernisajul oficial va avea loc chiar cu ocazia zilei de naștere a artistului, marți, 28 martie, de la ora 17, la Muzeul Secuiesc al Ciucului.
  • A doua zi, miercuri, 19 martie, de la ora 17, istoricul de artă György Sümegi prezintă publicului interesat volumul de studii Pap Gábor: „A népdal forrásvidékén – A százötven éves Nagy nyomában” (La izvoarele cântecului popular – pe urmele lui István Nagy, la 150 de ani de la naștere), precum și filmul documentar semnat de János Mucsányi, intitulat „Három hazában hontalan. Nagy István festőművész” (Apatrid în trei patrii. Pictorul István Nagy). 

Expoziția va putea fi vizitată între 29 martie și 30 august, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, de marți până duminică, între orele 9 și 17.


În luna august organizăm tururi ghidate la expoziția temporară Nagy István 150, în zilele de miercuri, vineri și duminică, ora 16:00. Registrația este obligatorie la nr. tel. 0266 372 024 sau la adresa de e-mail [email protected].


Mai multe detalii
Esemenyek 2023 Csikimuzeum Nagyistvan150