chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

NÉPVISELETÜNK, NÉPTÁNCUNK, NÉPZENÉNK ÉS IMÁDSÁGAINK A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN

Eszln 1 2024

Július első szombatja, az Ezer Székely Leány Napja és az azt megelőző péntek, a székely népviselet napja két olyan alkalom, amely a népviseletünkről szól, közelebb visz ahhoz, hogy megtaláljuk a viseletünkhöz való viszonyunkat, és tudatosan döntsünk arról, hogy örökségként, nemzeti hovatartozásunk szimbólumaként határozzuk-e meg azt. E két különösen felemelő és közösségépítő rendezvény részleteiről, fontos tudnivalóiról sajtótájékoztató keretében számolt be a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és Csíkszereda Városháza, valamint az esemény tiszteletbeli házigazda szerepét betöltő Csíkszentdomokos község.

 

Viseletünk, ezzel együtt önazonosságunk ünneplése pénteken a székely népviselet napjával kezdődik. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes kezdeményezése nyomán arra kérjük a székelyeket, hogy öltsék magukra a hagyományos népi viseletet, és ünnepi öltözetben jelenjenek meg a munkahelyükön, napi teendőik végzése közben.

„A székely fiatalokat megszólító, a hagyományos értékeinket felelevenítő, megerősítő és újraértelmező Ezer Székely Leány Napja számunkra nagyon kedves és fontos esemény, amely szerves része az intenzív tavaszi kulturális kínálatunkat követő nyári programsorozatunknak”  – fogalmazott felvezetőjében Korodi Attila polgármester, és arra biztatott minden városlakót, hogy lehetőség szerint öltsék magukra viseletüket mindkét napon. Szombaton együtt táncolva indítsuk a napot a Szabadság téren, majd lovakkal, szekerekkel vagy gyalogosan a csíksomlyói kegytemplomba érve, Mária lábánál adjunk hálát a közösségi élményért, az együttlétért az ünnepi szentmise keretében. A csíksomlyói nyeregben pedig töltsünk olyan napot, ami igazi feltöltődést jelent mindannyiunk számára.

Sógor Enikő alpolgármester arra mutatott rá, hogy ez az erős szimbolikával bíró rendezvény eszközünk lehet abban a hangtalan harcban, amit az egyneműsítés, a globalizáció ellen vívunk.

Mint ismeretes, a korábbi években az a település nyerte el a tiszteletbeli házigazda címet, ahonnan a lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbben érkeztek népviseletbe öltözve. Ez az elv sok települést kizárt ebből a lehetőségből, ezért a szervezők két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy az a település lesz a házigazda, amely jelzi erre irányuló szándékát. Idén Csíkszentdomokos tölti be ezt a szerepet. Karda Róbert polgármester szerint nemcsak a tánccsoportok, hanem az egész közösség izgalommal készül a rendezvényre.

Az ünnepség szervezési hátteréről, a programról és a fontos tudnivalókról András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és Füleki Zoltán aligazgató beszélt. Az igazgató egyrészt azokat a programlehetőségeket emelte ki, amelyek sok esetben rejtve maradnak, másrészt azokat, amelyekről nem szabad lemaradni, hiszen ezek teremtik meg annak a lehetőségét, hogy az Ezer Székely Leány Napja a családok ünnepe is legyen. Felhívta a figyelmet a csíkszentdomokosiak, illetve a Hargita együttes viseleti sátrára. Ez utóbbiban különböző tájegységek népviseleteit ölthetik magukra az érdeklődők. A gyermekek számára külön programsátorral, továbbá mesterségbemutatókkal, kézműves-kiállítással és -vásárral készülnek a szervezők. Kiemelte ugyanakkor azt, hogy a gálaműsor keretében a Hargita együttes az utánpótlás csoportjával együtt lép színpadra.

A Szabadság téren szombaton 9 órakor gyülekeznek a résztvevők, majd a 9.15-kor kezdődő megnyitót követően hét csíkszentdomokosi tánccsoport előadását követhetjük, utána bekapcsolódhatunk a közös táncba. 9.45-kor indul a felvonulás a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol 11 órától ünnepi szentmisét tartanak. A csíksomlyói nyeregben a 12.45-kor kezdődő köszöntőbeszédeket követően kezdetét veszi a hagyományőrző néptánccsoportok előadása. 15.30-tól a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lép színpadra. A közös játék és tánc, a közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel délután 4 órakor kezdődik, majd az esketőszékek 5 órai átadását követően folytatódik a hagyományőrző néptánccsoportok előadása.

Füleki Zoltán a szervezési háttér kapcsán elmondta, fokozott figyelmet és odafigyelést igényelnek minden résztvevő részéről a lovasok és szekeresek. Mindannyiunk biztonsága érdekében útlezárások lépnek érvénybe: szombaton 8.30 és 10 óra között lezárják az autós forgalom elől a Temesvári sugárút Szív utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszát, míg 9 és 10 óra között a Kossuth Lajos utcának a Márton Áron és a Szív utca közötti szakaszát. Hangsúlyosan kérjük a gépjármű-tulajdonosokat, hogy hagyják szabadon a Temesvári sugárútnak a Decemberi forradalom utcától a Kossuth Lajos utcáig tartó szakaszán (a Raiffeisen Bank felőli oldalon), illetve a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tértől a Márton Áron utcáig terjedő, menetirányú szakaszán levő parkolóhelyeket.

A rendezvény helyszínének könnyebb megközelítése érdekében a Csíki Trans jóvoltából autóbuszjáratok indulnak 10, 11 és 12 órakor Csíksomlyóra, majd 16, 17 és 18 órakor vissza a városba. A különjáratok a városi buszállomás – Asirom – Csíki Játékszín – Mikó-vár – Testvériség sugárút –  Nest – Márton Áron Főgimnázium – Csíksomlyó útvonalon közlekednek, a viseletben utazókat pedig ingyenesen szállítják.

(Fotó: László Csaba - Hargita Népe)

Eszln 1 2024