chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FORMABONTÓ SZÉKELYFÖLDI KÖRVERSENY

P1733576

A verseny történetében először terjeszkedik az országhatáron túlra Székelyföld Kerékpáros Körversenye. Az augusztus 9-én Debrecenből rajtoló idei megmérettetés a nemzeti összefogás eredményeként valósul meg, és jelentős lépést képvisel annak irányába, hogy Székelyföld, mint turisztikai desztináció felkerüljön Európa térképére.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség programjában is szereplő 2.2-es erősségű verseny új kihívásokkal jelentkezik: nemzetközisége nem csak abban merül ki, hogy 8–10 ország versenyzői állnak rajthoz, hanem a határok átlépésével mindez földrajzilag is megerősödik.

„Szimbolikus jelzés ez arra, hogy a körverseny növekedési potenciálja óriási” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a körverseny nyitó sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a székelyföldi megyék és városok példás összefogása ez a sportesemény, amely a legjegyzettebb kerékpáros versenyek közé tartozik Romániában. Csíkszereda ezért az előző évekhez hasonlóan, stratégiai partnerként erős támogatással, 210 ezer lejjel járul hozzá a versenyhez. „Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk, hogy értékteremtő tevékenység, és közvetlen hozadéka a három székelyföldi megye turisztikai tevékenységének megerősítése” – mutatott rá az elöljáró.

A sajtótájékoztatón jelen levő Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is a körverseny turisztikai vonzatát, illetve a nemzeti összetartozás, összefogás fontosságát emelte ki.

A verseny szervezési és szakmai hátteréről Lukács László főszervező számolt be. Az 1,7 millió lejes összköltségvetésű és több mint 15 ezer eurós díjalappal rendelkező verseny ötnaposra bővül, idén tehát öt különböző szakaszon teljesíthetnek a kerékpárosok. Az augusztus 8-i csapatbemutató helyszíne a DVSC stadion melletti park lesz, majd a versenyzők másnap, augusztus 9-én Debrecenben mérhetik össze tudásukat és felkészültségüket egy 91,7 km hosszúságú szakaszon. Ezt a szakaszt élőben közvetíti az M4 Sport csatorna. A második szakasz Marosvásárhelyről indul és Csíkszereda felé tart. A mezőny Szovátán keresztül jut el Székelyudvarhelyre, majd egy kis lövétei kitérővel 161,6 kilométer letekerése után ér célba. A verseny harmadik szakasza Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy városát köti össze egy 136,8 km-es távval. A negyedik, 144 kilométeres szakasznak Sepsiszentgyörgyről indul neki a mezőny és Hargitafürdőre érkezik meg, idén újra Barótot, majd Székelyudvarhelyt is érintve. Az idei körverseny ötödik és egyben utolsó szakasza egy 149,8 km-es táv, ami a kerékpárosokat Székelyudvarhelyről vezeti Gyergyószentmiklóson át Csíkszeredába. A szakasz utolsó három kilométere csíki körökkel zárul. Mind az öt szakasz követhető lesz élőben a körverseny honlapján (www. tourofszeklerland.ro).

P1733576