chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

1398,8 KM A HÁTUNK MÖGÖTT – SIKERES TANÉVET ZÁRT A LÁBBUSZ-PROGRAM

Labbusz

A 2022-ben útjára indított, majd a 2023-as évben sebességbe kapcsolt csíkszeredai Lábbusz végigrobogott a most záruló tanéven. Az első év nehézségei ellenére sem adtuk fel, mert meggyőződésünk, hogy ennek a programnak csak előnyei vannak. Munkánk gyümölcse beérett, a november 6-i indulás óta naponta 100–120 gyermeket kísértünk iskolába összesen 11 útvonalon.

 

Ha a 2023–2024-es tanév kezdésére nem is, de az őszi vakáció végére új csapattal és önkéntesekkel sikerült újratervezni a csíkszeredai Lábbusz-programot. A tömbháznegyedekre és az iskolakörzetekre alapozva jelöltük ki azt a 10 útvonalat, amelyek nagy része „tranzitpontokból” indul: a szülők a városközpont peremén letehetik a gyermekeket, anélkül, hogy behajtanának a legforgalmasabb útszakaszokra.

A Nagy Imre Általános Iskolába napi járat indult a Fűzfa utcából, a Decemberi forradalom utca/Nagyrét utca övezetéből, valamint a Kalász negyedből. A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai a Kalász negyedből, a Mérleg utcából és a Jégpálya utcából induló járatokhoz csatlakozhattak. A József Attila Általános Iskola alsó épületébe igyekvőket az Aranyalma Óvoda közeléből, a Mesebeli béka játszótérről, valamint a Hóvirág utcai tömbházaktól meghirdetett járatok kísérték el. A petőfis és a józsefes járatok kölcsönösen érintették a másik iskolát is.

Rugalmasan kezeltük a hálózatot, az általunk kijelölt 10 útvonal mellé már induláskor becsatlakoztattunk egy olyan útvonalat is, amelyen önszerveződő szülők vezetik önkéntesen a gyermekeket, és nyitottak voltak arra, hogy csatlakozzanak a programunkhoz, és a többi érdeklődő gyerkőcöt is elvigyék a Nagy Imre iskolába. Időközben – kihasználatlanság miatt – kénytelenek voltunk megszüntetni a Kalász negyedből induló, a József Attila iskola felső épületéhez tartó járatot, viszont február végétől szintén önszerveződő módon beindult a Xántus János iskolába vezető taplocai járat is.

Akik nélkül nem sikerülhetett volna

A legnagyobb kihívást folyamatosan az önkéntes kísérők bevonása jelentette. Viszonylag hamar kialakult egy szűk körű, főként szülőkből, civilekből álló önkéntes közösség, akikre szinte minden nehéz helyzetben számíthattunk. De egy-egy hétre részt vállaltak e közösségi kezdeményezésből a városunkban működő cégek, intézmények, szervezetek is, mint a Sportclub Csíkszereda, a Csíki Játékszín, a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, a Topo Service, a Harmopan, a KidsSport, a Csíkszeredai Helyi Rendőrség, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, az FK Csíkszereda női csapata, a HarVíz Rt., a 104 Ady Endre cserkészcsapat, a Napocska Napköziotthon, a Thermotechnik Crown Cool, az MVM. De több alkalommal is vállalták a gyermekek kísérését a Csíki Hegyimentő Csapat tagjai, városvezetőink, a Városháza munkatársai, a megyei könyvtár munkatársai is. Hálásak vagyunk mindannyiuk önzetlen segítségéért!

A Lábbusz-program számokban

Már a program első hete felülmúlta minden várakozásunkat. 70 gyermekkel indult az első nap, de volt olyan alkalom is, hogy elértük a 150-et is. A tanév során változott a résztvevők száma: csatlakoztak újak, de le is morzsolódtak néhányan. Összességében azonban naponta 100–120 hűséges utasa volt a jártoknak. November 6-tól a tanév végéig – leszámítva a vakációkat és az ünnepnapokat – 130 napon indultak a megszokott időpontokban a Lábbusz járatok a 11 útvonalon, melyek összesen 11 km-t fednek le és 4 iskolába juttatják el a diákokat. Ez idő alatt a gyermekek közel 1400 km-t, egészen pontosan 1398,8 km-t tettek meg, esetenkén hóban, -20 fokban, de zuhogó esőben is. A Lábbusz-program működéséhez pedig közel 350 önkéntes járult hozzá.

A kitartásért jutalom jár

A hűséges utasainkat folyamatosan kisebb-nagyobb ajándékokkal, élményekkel leptük meg: kaptak színesceruzát, kulcstartót, bögrét, de közös mozizás, sízés és trambulinozás is összekovácsolta a kis közösséget. Mindazok pedig, akik ebben a tanévben min. 100 matricát gyűjtöttek, az évzáró ünnepségek keretében átvehették a főnyereményt: a Lábbusz feliratú kapucnis felsőt.

Köszönet a gyermekeknek, szülőknek!

A Lábbusz rendszerében minden tényező, résztvevő egyformán fontos. Ezért nagy köszönettel tartozunk a szülőknek azért az óriási bizalomért, hogy nap mint nap ránk bízzák gyermeküket, de bizton állíthatjuk, hogy minden önkéntes nagy felelősségérzettel és figyelemmel végzi a „munkát”. Köszönjük a gyermekeknek a lelkesedést, a kitartást, továbbá – az önkéntes kísérőink szavait idézve – a jókedvet, a gyermeki őszinte hálát, a zsivajt, a vidám hangulatot, a csacsogást, a pozitív napindítót, a szürke hétköznapokba belopott napfényt!

Labbusz