chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Falu a gyep alatt - Cibrefalva régészeti hagyatéka

múzeum időszakos kiállítás megnyitó
calendar
Csíki Székely Múzeum
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Szocsjanosemlek

A Magyar Géniusz Program keretében, a Csíki Székely Múzeum egy kisméretű stúdiókiállítással emlékezik Szőcs Jánosra, a Csíki Székely Múzeum egykori muzeológusára és igazgatójára, aki elkötelezett kutatója volt Csík múltjának és a gyimesi csángók történetének. Számos adatot, dokumentumot gyűjtött össze és tett közzé a gyimesi és moldvai csángókról, Csík településeinek múltjáról - főként a 17. századi tatárbetörések korából -, valamint a hajdani csíkszéki elemi oktatás, a székelyföldi társadalmi mozgalmak és az etnikai kapcsolatok történetéről.

A kiállítás Szőcs János régészeti tevékenységét eleveníti fel, ugyanis az 1980–1984 közötti időszakban az 1694-es tatárbetörés következtében elpusztult Cibrefalva (Csíkszentmihály egykori tízese) régészeti feltárásán is munkálkodott. 

A kiállított tárgyakkal egy késő középkori / kora újkori székelyföldi település hétköznapi életét próbálják érzékeltetni: változatos kályhacsempe-felhozatallal, agyagedényekkel (különböző alakú és nagyságú, más-más használati célú, fekete és vörös, máznélküli és mázas edénytöredékekkel), vastárgyakkal (késtöredékek, tűzcsiholó vasak, lószerszámok, öntőformák ólomgolyó készítéséhez).

A kiállított tárgyak nagy része a 330 éve történt szomorú esemény következtében elnéptelenedett település utolsó pillanatait idézik fel, de néhány korábbra keltezhető tárggyal a falutízes korábbi időszakának hétköznapi életét is megidézzük (15-16. század). Ugyanakkor az 1980–1984-es régészeti ásatások dokumentációs anyagának egy részlete is bemutatásra kerül (ásatási napló, helyszínrajzok, fotók).

A kiállítás kurátorai: Darvas Lóránt és Kosza-Bereczki Judith, a Csíki Székely Múzeum régészei.

A tárlat 2024. április 29-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Bővebben
Esemenyek 2024 Csikimuzeum Szocsjanosemlek