chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

FEJLESZTÉSCENTRIKUS KÖLTSÉGVETÉS KÉSZÜLT

Testulet

Csíkszereda Önkormányzata a város 2024-es költségvetéséről döntött ma délutáni soron kívüli ülésén. A kormány megszorításai ellenére egyensúlyban levő, fejlesztéscentrikus költségvetés készült. Ezt igazolja, hogy a beruházási főösszeg a költségvetés kétharmada, egészen pontosan 239,29 millió lej, a fennmaradó 125,9 millió lej pedig a fenntartási költségeket fedezi.

 

A költségvetés 365,19 millió lejes végösszege az előző évek tartalékaiból (20,97 millió lej), valamint az idei tervezett bevételekből (344,22 millió lej) tevődik össze. A tavalyihoz képest várhatóan 22,38 százalékkal (19,71 millió) csökken a személyi jövedelemadóból befolyó összeg (68,34 millió lej). Az áfa-visszaosztásokból származó bevételek pedig 3,5 százalékkal csökkennek.

Annak ellenére, hogy Csíkszeredának közel 20 millió lejjel kevesebből kell gazdálkodnia idén, sikerült megtartani a fejlesztés és a működés közötti, az előző évre jellemező arányt. A büdzsé főbb paramétereit ismertetve Korodi Attila polgármester rámutatott:

„Nehéz időszakon vagyunk túl. Bár a kormány megnyirbálta a megyeszékhelyek költségvetéseit, örülök, hogy sikerült egy olyan költségvetést összeállítanunk, amelynek kétharmadát beruházásokra, egyharmadát pedig működésre fordíthatjuk. Ez azt jelenti, hogy ugyan szerényebben, de ugyanolyan erővel és vitalitással tartjuk meg a programjainkat, ugyanakkor a város működése – közösségileg és intézményileg is – garantált.”

Az elmúlt évre visszatekintve a polgármester kihangsúlyozta: úgy zártuk 2023-at, hogy az egyre felfele ívelő beruházási számok tekintetében rekordot tudtunk elérni, összesen 151 millió lej értékben ruháztunk be.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hosszú a folyamatban lévő vagy induló beruházások listája. A közel 240 millió lejes fejlesztési fejezetnél a város saját, 64 millió lejes önrészét nagymértékben kiegészítik a 141,6 millió lej összértékű uniós források, míg az állami költségvetés hozzájárulása 30,5 millió lej lesz. Az idei beruházások közül prioritást élvez a Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a Petőfi Sándor Általános iskola tornatermének befejezése, de ugyanolyan kulcsfontossággal bír a következő éveket meghatározó beruházások szakmai dokumentációinak elkészítése. Ez azt jelenti, hogy a 2025–2026-ban olyan uniós finanszírozású projektek valósulnak meg Csíkszeredában, amelyek két és félszeres nagyságúak az elmúlt uniós pénzügyi időszakhoz képest. „113 millió euró értékű megpályázott csomag soha nem volt Csíkszeredában” – hangsúlyozta a polgármester. A jelenleg tervezés előtt vagy alatt álló projektek – kivitelezési szintre érve – a társadalom minden szegmensére kihatással levő beruházások lesznek: többek között úthálózat-felújítások, tömbházak és középületek hőszigetelése, bicikliutak, hulladékgyűjtő központok, gazdaságfejlesztési programok.

A költésgvetés működési oldalán is sikerült megtalálni az egyensúlyt az intézményekkel folytatott sorozatos egyeztetések során. Az oktatási intézményrendszer működtetésére 12,5 millió lejt irányoz elő a költségvetés (ez az összeg tartalmazza a bölcsőde bérkeretét is), a kulturális intézményrendszer fenntartására 11,4 millió lejt (Csíki Játékszín: 4,7 millió lej; Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: 3,2 millió lej; Csíki Székely Múzeum: 3,2 millió lej; Csíkszereda Kiadóhivatal: 340 ezer lej) fordít a város. A városi sportlétesítményeket ügykezelő Csíki Sportcentrum részére 2,5 millió lejt, a VSK fenntartására 2,7 millió lejt, a sportiskola működtetésének hozzájárulásához 250 ezer lejt különítettek el az idei büdzsében.

Pályázati rendszerben 2,95 millió lej értékben támogatja a város a  kulturális-, ifjúsági- (850 ezer) és sportprogramokat (1,5 millió), valamint az egyházi beruházásokat (600 ezer).

A városháza saját- és társszervezésében megvalósuló kulturális- és sport programokra 3,5 millió lejt különített el, ez az összeg több mint 40 esemény megvalósításához járul hozzá.

A szociális szolgáltatásokra, melyek célcsoportjai a gyermekek, idősek, fogyatékkal élők és veszélyeztett csoportok, közel 1,1 milliót számszerűsít a költségvetés, ehhez hozzáadódik a szocio-medikális szolgáltatások 206 ezer lejes költsége.

„Munkás évek állnak tehát előttünk, melyek rendkívüli felelősséget rónak a városháza közösségére. De mindez hozzájárul városunk erejének és státusának növeléséhez” – összegzett az elöljáró.

A költségvetés sarokszámait ismertető bemutatót ITT találják.


Testulet