chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

DUÁLISKÉPZÉS- ÉS KAMPUSZFEJLESZTÉS: ELTÖKÉLTEN A MEGVALÓSÍTÁS IRÁNYÁBA

Ez

Csíkszereda óriási lépésre készül – partnereivel együtt – a duális szakoktatás minőségének javítása és a taplocai iskolaközpont nagy léptékű fejlesztése érdekében: az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozásával 121 millió lejes pályázat valósul meg a következő években. A pályázás céljából, valamint a Csíkszereda központú regionális duális képzés kialakítása érdekében létrejött konzorcium ma délután tartotta első széles körű munkamegbeszélését, és eltökélten várják a finanszírozási szerződés aláírását, majd pedig a megvalósítást.

 

A PNRR célul tűzte ki a duális képzés és a szakiskolai kampuszok fejlesztését, Csíkszereda pedig a szoros verseny ellenére is sikerrel pályázott. Ez annak a konzorciumnak köszönhető, amelynek városunk mellett tagja Hargita Megye Tanácsa, a Maros megyei Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda városok önkormányzatai, a csíkszeredai szakiskolák, a Sapientia EMTE, Hargita megyei és székelyföldi vállalkozások, vállalkozói és szakmai, valamint civil szervezetek. 

A tavaly létrejött konzorcium tagjai ma találkoztak először személyesen. Korodi Attila polgármester köszöntését követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke fejtette ki véleményét a projektről, majd a cégek, iskolák, civil szervezetek képviselői mutatkoztak be és vázolták a szerepvállalásukat, elvárásaikat.

„A duális szakképzés területén óriási fellendülés várható ország szerte, hiszen az a cél, hogy 2029-re a jelenlegi 15 ezerről 300 ezerre növeljék a duális oktatásban részt vevők számát. Olyan nagy léptékű hozadéka lesz ennek a projektnek, amelyet még mi sem látunk előre. Tanulási folyamat lesz mindannyiunk számára” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

Borboly Csaba megyeelnök rámutatott: változóban az a mentalitás, miszerint mindenkinek egyetemet kellene végeznie, a szülők és a diákok a térségünkben is egyre nagyobb lehetőséget látnak a szakoktatásban.

A cégek képviselői a munkaerőspiaci nehézségeikről számoltak be, és a jelenlevők egyetértettek abban, hogy a duális képzésben óriási a lehetőség minden fél számára: az iskolások egy-egy cégnél tulajdonképpen bérezésért végzik a szakmai gyakorlatukat, és az együttműködés hatékonyságát ösztöndíjrendszer is serkenti. Mindez a munkaerőpiacra kilépő fiatalság elhelyezkedését, itthon maradását is szolgálja.

A projekt számadatait Csergő Robert, a pályázatot összeállító konzulens cég képviselője ismertette. Mint elmondta, a beruházás részeként ötféle képzést kiszolgáló tanműhely épül laboratóriumokkal, tantermekkel, mosdókkal, iskolaorvosi és -fogorvosi rendelővel, épül továbbá egy felszerelt tornaterem, egy 240 férőhelyes, négyemeletes bentlakás és egy 200 fős befogadóképességű konferenciaterem.

A projekt becsült összértéke 121,67 millió lej. Csíkszereda hozzájárulása 18,65 millió lej, Hargita Megye Tanácsa pedig 5,86 millió lejjel támogatja a megvalósítást. A finanszírozási szerződést remélhetőleg március folyamán írják alá az Oktatási Minisztériummal.

Ez