chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A REGIONÁLIS SZAKOKTATÁS ERŐS KÖZPONTJA LESZÜNK

Kampusz Alairas 2

Korodi Attila polgármester aláírta ma Bukarestben a duális szakoktatás megerősítését és a taplocai iskolai kampusz felújítását szolgáló 121,67 millió lejes óriáspályázat finanszírozási szerződését. Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) alapjaiból elnyert külső támogatás értéke megközelíti a 100 millió lejt, és a megvalósítást követően a szakiskoláink korszerű, jól felszerelt környezetben, minőségi és piacorientált szakképzést nyújtanak. A beruházásnak 2026 végéig kell megvalósulnia.

 

A pályázás mentén, a Csíkszereda központú regionális duális képzés kialakítása érdekében bő egy évvel ezelőtt létrejött egy konzorcium. A csoportosulásnak Csíkszereda a vezetője, és tagja még Hargita Megye Tanácsa, a Maros megyei Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda városok önkormányzatai, a négy csíkszeredai szakiskola, a Sapientia EMTE, Hargita megyei és székelyföldi vállalkozások, vállalkozói és szakmai, valamint civil szervezetek. A velük való szoros együttműködés hosszú távú: a következő évtizedekre megalapozza a duális képzés megszervezését, minőségi javulását. Létrehozása azonban rövid távon is nagyon hasznos, hiszen megteremtette a feltételeit Csíkszereda egyik legösszetettebb pályázatának benyújtására.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy a diák válassza azt a szakmát, amit igazán szeretne, és könnyedén kerüljön kapcsolatba a szakcégekkel. Részesüljön olyan képzésben, hogy amikor belépik egy vállalkozó termelőcsarnokába, találja fel magát a gépek és a feladatok között” – nyilatkozta Korodi Attila polgármester a finanszírozási szerződés aláírását követően, megköszönve Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Kallós Zoltán RMDSZ-es államtitkár és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének hathatós segítségét.

„A csíkszeredai az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja lesz. Számunkra, az RMDSZ számára az oktatásfejlesztésen belül a szakoktatás mindig kiemelkedően fontos volt. Meggyőződésünk, hogy szükség van olyan szakképzett fiatalokra, akik jó munkát tudnak végezni. Ez a központ ezt a célt szolgálja, ezzel a központtal mindenki jól jár: a fiatalok, akik szakmát tanulnak, és ezzel megalapozzák a jövőjüket itthon, és a vállalkozások is, akik segítenek a tanulásban, és munkaerőt is kaphatnak” – fogalmazott Kelemen Hunor a finanszírozási szerződés aláírása kapcsán.

„Mi, az RMDSZ-ben nem csak beszélünk a duális oktatás fontosságáról, hanem teszünk is ezért. Egy jó oktatási rendszer alkalmazkodik a korok kihívásaihoz és a munkaadók elvárásaihoz is. A cél az, hogy olyan felnőtteket neveljünk, akik be tudnak illeszkedni a munkaerőpiacra és jól kereső szakemberek lehetnek itthon” – mondta Kallós Zoltán államtitkár.

Az Oktatási Minisztérium tavaly december 15-én közölte velünk átiratában, hogy a pályázat pozitív elbírálásban részesült. Azóta több rendben javításokat, kiegészítéseket eszközöltünk, míg eljutottunk a finanszírozási szerződés aláírásáig. A következő fázisban a Városházán belül létrejön egy megvalósításért felelős szakmai csapat, amely előkészíti és meghirdeti a közbeszerzési eljárásokat a kiszervezett menedzsmentre, a tervtéma, a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki tervek összeállítására, végül pedig a kivitelezésre.

Az infrastrukturális fejlesztéseket illetően az elvárásokat a tervtéma pontosítja, a jelenlegi elképzelések szerint azonban a nagyfokú udvarrendezés mellett három teljesen új épület épül. Egyikben ötféle képzést kiszolgáló tanműhelyek jönnek létre laboratóriumokkal, tantermekkel, mosdókkal, továbbá iskolaorvosi és -fogorvosi rendelővel. Épül egy 240 férőhelyes, négyemeletes bentlakás, földszintjén egy 200 fő befogadóképességű konferenciateremmel, továbbá épül egy jól felszerelt tornaterem is.

A konzorcium tevékenysége elsősorban az oktatásfejlesztés terén bontakozik ki: a négy csíkszeredai szakközépiskola tanulói (Joannes Kájoni, Kós Károly, Székely Károly, Venczel József), valamint a Sapientia EMTE hallgatói a konzorcium tagságát képező vállalkozásoknál bérezés ellenében végezhetnek szakmai gyakorlatokat. Ez az együttműködés a szakoktatás minőségének fejlesztése mellett a fiatal munkaerő itthon tartásában nyújt erős támaszt.

A most aláírt finanszírozási szerződés értéke 96,82 millió lej – ez az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) vissza nem térítendő külső támogatását képezi. Csíkszereda önrésze 18,98 millió lej, és a megvalósuláshoz nagyon fontos Hargita Megye Tanácsának 5,86 millió lejes hozzájárulása is.

A projektnek 2026 decemberéig kell zárulnia.

Kampusz Alairas 2