chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

Boldogasszony tenyerén

néptánc előadás bemutató
calendar
Városi Művelődási Ház
Esemenyek 2022 Hargitatanc Boldogasszony

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

A világegyetem örök érvényű működési rendje alapját képezi a magyar néphitnek. Hiedelemvilágunkban a Boldogasszony, a Babba Mária, mint a világot életre hozó Istenanya minőség, jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt, és napjainkban is jelen van táncainkban, szokásainkban, ráolvasásokban, archaikus imáinkban, gyermekjátékainkban, énekeinkben, mesekincsünkben. A Boldogasszony minőség földi megnyilvánulása az életet adó nőben is jelen van. Az áldott állapotban lévő nő a napba öltözött asszony, vagyis a Nagyboldogasszony földi mása. A néphitben a Szentlélek a női minőség, amely a világot teremtette, a férfi minőség a napkultuszban nyilvánul meg. Ez a kultusz egészen a jelenkori keresztény korunkig köti össze az összmagyarság történetét, ami sok esetben nem tudatos, hanem átörökített, beivódott szokás.

Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés/születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony-tisztelet átöröklődött formáit.

A műsor a mindenkori emberről szól, aki történelmi kortól függetlenül a Boldogasszony tenyerén cselekszik és alkot. Az ember célja a boldogság elérése, amit a mindennapi szokásain és hitvilágán keresztül kíván megtalálni, megvalósítani. A földre született ember próbálja megismerni a világot. A csillagos ég megismerésén keresztül a világegyetem működését, a kapcsolatain, párkapcsolatain keresztül az embert, a hiedelemvilágán keresztül pedig az Istent. Szokásrendszere, amely körbefonja az élet fordulópontjait, ebben a hármasságban formálódik, hogy az élete kerek egész legyen. 

A hagyomány emberének nincs külön szakrális és külön hétköznapi világa. A régi ember úgy tudott átlépni a hétköznapi idősíkból a szent időbe, hogy ez teljesen természetes dolog volt számára.” (Harangozó Imre)  Ez az egység napjainkban feldarabolódni látszik. Az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezt az egységet hozzuk vissza a mindennapi életünkbe.  

Rendező-koreográfus: Gábos Endre, Furik Rita; zenei szerkesztő: András Orsolya, Mihó Attila; díszlet, jelmeztervező: Furik Rita; forgatókönyv: Gábos Endre; hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai. Igazgató: András Mihály.

A bemutatót követően november 17-én és 18-án is megtekintheti a közönség a Hargita együttes előadását.

Jegyvásárlás:

Jegyek elővételben a www.bilete.ro/csikszereda/ oldalon, a Csíki Mozi jegypénztárában hétfőtőn 11 és 13 óra között, kedden és szerdán 10 és 13 óra között, csütörtöktől vasárnapig 16 és 20 óra között, illetve az előadás előtt egy órával a Városi Művelődési Házban válthatók.  

Jegyárak a bemutató előadásra 35 lej (teljes értékű), 20 lej (kedvezményes diákok és nyugdíjasok számára). Jegyárak a további előadásokra: 25 lej (teljes értékű), 15 lej (kedvezményes diákok és nyugdíjasok számára).


Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap támogatása által valósul meg.  

Bővebben
Esemenyek 2022 Hargitatanc Boldogasszony