chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

NyárON Szereda

fesztivál könnyűzene szabadidő
calendar
Csíkszereda
Esemenyek 2024 Nyaron

Ütős programkínálattal indítja a nyarat immár harmadik alkalommal a NyárON Szereda fesztivál!

A korábbi évekhez hasonlóan, az eseménysorozat elsődleges célja idén is megszólítani a legkülönbözőbb zenei műfajok kedvelőit valamennyi korosztályból, teret nyújtva a minőségi szórakoztatásnak a színes programfelhozatallal.

Nem titok, hogy a fesztivál sztárfellépője Azahriah, aki a jelenlegi magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb előadója. Azahriah nemrégiben azzal írt történelmet, hogy a budapesti Puskás Arénában meghirdetett koncertjére annyira gyorsan elkeltek a jegyek, hogy további két fellépést hirdettek, amelyek szintént telt házasak lettek. Az influenszerként induló énekes néhány éves pályafutása alatt több kis- és nagylemezt adott ki, harmadik nagylemeze, A ló túloldalán platina-besorolást kapott, így válva röpke öt év alatt tömegek által hallgatott és kedvelt előadóvá mind Magyarországon, mind pedig a külföldi zenei szcénán. Harmadik erdélyi fellépéseként, a NyárON Szeredán szombaton este 22 órától hallhatja élőben a közönség a NyárON City színpadán.

Ha péntek, akkor buli! – ehhez igazodik a fesztivál nyitónapja is, amit a Budapest bázisú elektronikus duó, az Analog Balaton indít, de fellép a nemzetközi sikernek örvendő román DJ, Mahony is, aki az európai közönség mellett világszerte többezres tömegeket mozgat meg. A fesztiválozókra hajnalig tartó buli vár.

Szombaton megtelik élettel a város: a fesztiválra látogatóknak már kora este izzó hangulatot biztosít a trap zenei műfaj két magyar meghonosítója, Filo és Gyuris Bence, azaz Gyuris, akik Magyarország jelenlegi vezető trap és new wave kiadójának égisze alatt lépnek színpadra.

Az előmelegített jókedvet tovább fokozza az est főfellépője, Azariah, akinek koncertje után a Bohemian Betyars és a Parno Graszt pörgős ritmusai adják a talpalávalót. Ez utóbbi két zenekar külön-külön is sikeres, világszerte elismert, ám 2017-ben közös célként tűzték ki a magyar és cigány elemekkel gazdag népzenei hagyomány megismertetését a fiatal generációval – a supergroup együtt még ütősebben szól. Garantált, hogy aki hallja, nem állja meg tánc nélkül, de legalábbis mosolyra derül szíve-arca.

Mindeközben az elektronikus zene kedvelői sem maradnak szárazon, hiszen akik inkább a dübörgő ritmusokat és dropokat részesítik előnyben, éjszakába nyúlóan bulizhatnak a NyárON City szabad ege alatt a csíkszeredai lemezlovas, Yaghee összeállítására, miközben a Bassbinvisual kalauzol végig egy különleges vizuális utazáson. A Publikban levő táncparkett vasárnap hajnalig a fesztiválozók rendelkezésére áll.

Zenei kínálatban a vasárnap ígérkezik a legváltozatosabbnak, hiszen világzenétől alternatívon át a popig mindenbe belekóstolhatnak a fesztiválra látogatók. Az estét a Besh O’ Drom zenekar indítja, akinek tagjai húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus- és dallamkavalkáddal, virtuozitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőn szeretett lelazítói, az értelmiségiek kedvenc népzene-közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. 

Ezt követi a Zsámbék és környéki fiatalokból nyolc évvel ezelőtt alakult zenekar, az Aurevoir, akiknek zenéjében koncepciózusan jelen van a sokszínűség: a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait az 1960-as évek beatzenéje és a francia kávéházi sanzonok világa egészíti ki, de helyet kap benne a reneszánsz és a barokk zene is. Műfaji besorolásként az együttes egyszerűen csak „etno-beat”-ként definiálja magát. Nevéhez híven (aurevoir – a viszontlátásra – szerk. megj.) az Aurevoir úgy köszön el a régi korszaktól és nyit kaput az új felé, hogy ugyanakkor visszaköszönnek a korábbi zenei stílusok motívumai is.

Fellép a folyamatos megújulás lehetőségét kereső alkotói kollektíva, az Elefánt is, amelynek dalaira lehet lassúzva pogózni vagy pogózva lassúzni – kinek-kinek kedve szerint. Az együttes sikerét a folyamatosan bővülő közönség mellett a szakmai elismerések is jelzik: az Elefánt 2018-ban megkapta az Artisjus Év Könnyűzenei alkotója díjat.

Koncertprogramban a fesztivált a Wellhello zárja, aki immár egy évtizede meghatározó szereplője a magyar zenei színtérnek, gyakorlatilag első pillanattól túlmutatva önmagán, hiszen jellegzetes humorú dalszövegei közül nemcsak mémek alakultak, hanem néhány frázis – mondhatni – mára a köznyelvbe is beléült. A koncertek után ismét hajnalig tartó buli vár a fesztiválozókra, mintegy méltó fesztiválzárást és nyárindítást biztosítva az erdélyi zenei közönségnek.

A nemrégiben történt ásatások miatt idén a Mikó-vár nem szerepel a fesztiválhelyszínek közt, így a koncerteknek és éjszakai buliknak a Vákár Lajos Műjégpálya épülete és a mögötte található gyorskorcsolyapálya ad majd otthont. Amint az a programból is kitűnik, a nappali programok helyett a szervezők az idei kiadásban a koncert- és zenei kínálatra fektették a hangsúlyt, így elmondható, hogy a 2024-es NyárON Szereda igazi zenei fesztiválként, minőségi és naprakész szórakozást nyújtva érkezik az érdeklődőkhöz: a nyarat idén is mi indítjuk!

 Jegyek elővételben elérhetőek online: https://bit.ly/nyaronszereda

Bővebben
Esemenyek 2024 Nyaron