chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

8. FILMSZEREDA - Vásznon, női szemmel

fesztivál mozi filmek
calendar
Csíki Mozi
Esemenyek 2024 Filmszereda Cover

Nyolc éve már, hogy van egy hét a csíkszeredai nyárban, amely csak a filmekről szól. Nem is akármilyen filmekről: nagyrészt olyan, különböző fesztiválokon díjazott vagy díjakra jelölt produkciókról, amelyekkel nem feltétlenül találkozunk a hétköznapi mozik programjában, és ritkák tűzik műsorra a tévék is.

A 8. Filmszereda, amellett, hogy továbbra is hű ehhez a küldetéséhez, ezúttal nem csupán a filmekről szól. Ez egy ünnep lesz. Ünnep, amely különös finomságot, látásmódot, új perpektívákat, érzelmi mélységeket helyez előtérbe. Az idei székelyföldi mozgókép fesztivál ugyanis kizárólag női rendezők alkotásait sorakoztatja fel a négynapos rendezvény alatt.

A nők által rendezett filmek méltatlanul kis figyelmet kapnak világszerte. 1896-ot írtunk, amikor a francia Alice Guy-Blaché első nőként rendezett filmet, de a ma készülő filmeknek is még mindig csak 10-12 százalékát rendezik nők. Mi most ezekből mutatunk meg egy kis szeletet június 27–30. között. Lesznek magyar női rendezők által készített produkciók, erdélyi női filmes alkotások, és hozunk fesztiváldíjas filmeket is a tengerentúlról. A programról és a fesztivál idejére tervezett járulékos rendezvényekről a filmszereda.ro oldalon, valamint az esemény Facebook-oldalán lehet majd részletesebb infókat olvasni.

Bővebben
Esemenyek 2024 Filmszereda Cover