HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

CSÍKSZEREDA PÁLYÁZATOT NYERT A VÁROST ÉRINTŐ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSAIT MÉRSÉKLŐ TERV KIDOLGOZÁSÁRA


Csíkszereda Önkormányzata 115.855 euró (573 ezer lej) értékben nyert pályázatot a Norvég Alapnál. Az elnyert összeget az önkormányzat az éghajlatváltozás városunkat érintő hatásainak mérsékelésére irányuló stratégiára fordíthatja. Korodi Attila polgármester december 16-án írta alá a pályázat finanszírozási szerződését Bukarestben.

 

 

Az aláírást követően a polgármester elmondta, a pályázat fő célja az, hogy az önkormányzat több energiát és erőforrást tudjon fektetni a klímaváltozás hatásainak mérséklésébe, illetve az azokhoz való alkalmazkodáshoz szükséges stratégiai tervezésbe. Meg kell találnunk azokat a konkrét eszközöket, amelyek Csíkszereda vonatkozásában hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás megelőzéséhez és hatásainak csökkentéséhez, ilyen például az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentése, a vízforrások ésszerű használata, az épületek hatékony energiafelhasználása, vagy a megújuló energiák széles körű használatának népszerűsítése. „Gondolunk rá vagy sem, a klímaváltozás mindannyiunkat érintő probléma, emberként és intézményként is foglalkoznunk kell vele” – szögezte le a polgármester.

Első körben diagnosztikai tanulmány készül a várost érintő éghajlatváltozásról, kockázati tényezőkről. Azt követően dolgozzák ki a Csíkszeredát érintő klímaváltozás hatásait mérséklő tervet, amely konkrét javaslatokat tartalmaz az alkalmazás módjára, a szükséges erőforrásokra, lehetséges partnerekre és anyagi forrásokra vonatkozóan is. A harmadik lépés a lakosság és a helyi intézmények informálása konzultációk és találkozók során. Továbbá az önkormányzat munkatársai szakmai képzésen vesznek részt, amelyen többek között megtanulhatják, hogyan alkalmazhatják a klímaváltozást mérséklő intézkedéseket az urbanisztika terén.

A projekt futamideje egy év.

 

2021. december 16.

 

[vissza]

Rendezvényajánló

DEC NÉGY VASÁRNAP, NÉGY GYERTYALÁNG - 3. vasárnap
12
DEC ÖLTS LELKEDRE ÜNNEPLŐT – a Karaván együttes adventi koncertje
12
DEC Herendi Gábor: TOXIKOMA – magyar dráma
10
DEC KARÁCSONYI GASZTRÓFORGATAG
05
DEC ADVENTI KIRAKODÓ
04

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA