HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK HÁROM LAKÓNEGYEDBEN


Csíkszereda három lakónegyedében új hulladéktároló konténereket helyeztek el. Az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalat a Fenyő utcában korábban már kipróbálta ezeket a típusú tárolókat.  

Az új típusú hulladéktárolók hatékonyabbnak bizonyultak, mint a többi használatban levő hulladékgyűjtő edény: egyrészt kevésbé rongálták meg, másrészt a lakóövezetben növekedett a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ezáltal pedig csökkent a háztartási hulladéké. Folytatásként öt helyszínen – a Fűzfa utca és a megújuló Kalász negyed két-két pontján, illetve a Mérleg utcában – további 36 modult helyezett ki Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Az új, zárt konténerek kihelyezésével a guberálás visszaszorítása, a higiénikusabb, rendezettebb környezet elérése a cél. Ez viszont csakis akkor valósulhat meg, ha a lakosság rendeltetésszerűen használja a tárolókat.  

A tárolókon kétnyelvű matricák jelzik, hogy melyik hulladéktípusnak hol a helye, de ugyanezt a színek is elősegítik: a barna jelzésű tárolókban van a háztartási hulladékok helye, a kékbe a papírt, a sötétzöldbe az üveget, a világoszöldbe a biológiailag lebomló hulladékot, a szürke-narancssárgába pedig a fémet és a műanyagot dobjuk. Kérjük a lakosságot, hogy ennek megfelelően, hulladéktípusok szerint különválogatva, szelektíven gyűjtse a hulladékot!

A polgármesteri hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hulladékgazdálkodási vállalat a lakónegyedekből (és a magánházaktól is) ingyenesen szállítja el a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a tisztán gyűjtött, értékesíthető újrahasznosítható hulladéktípusokat (műanyag, fém, papír, üveg). A háztartási hulladék elszállításának díja azonban – a fejlett országokban megfigyelhető trendekhez hasonlóan – tovább emelkedik. A hulladéktípusok összekeverése ugyanakkor pótdíjat von maga után, amelynek összege a lakószövetség tagjainak száma szerint oszlik meg. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy felelősségteljesen válogassuk szét a hulladékainkat!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA