HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

Ne vegyük félvállról a tűzvédelmet!


Egy-egy tűzeset mindig bajt jelent, de hatványozottan igaz ez a téli, fagyos hónapokra. A javak pusztulásával járó, akár emberéletet is követelő tragédiákat megelőzhetjük, ha biztonságosan fűtünk. Ehhez nyújtunk rövid ismertetőt.

Fontos tudnivalók a kályhák használatát illetően:

Fémkályhákat tilos fa anyagból vagy más éghető anyagokból épített falak mellé, azoktól 1 méternél kisebb távolságra felszerelni. Ha a fa/falak szigeteltek, a kályhák elhelyezési távolsága 70 cm-re csökkenhet. Fémkályhát tilos közvetlenül a deszkapadlóra helyezni, és nem ajánlott égésgyorsító anyagok (benzin, szesz, más robbanékony anyagok) használata.  Szintén tilos a kályháktól kevesebb mint egy méterre éghető anyagokat tárolni, és a kályhát nem szabad felnőtt felügyelete nélkül hagyni. Ne feledjék, hogy a fém vagy csempekályhák túlfűtés esetén lángra lobbanthatják a környező tárgyakat!

 

Fontos tudnivalók a kémények használatát illetően:

A téglakéményeket szigetelni kell a tetőtér éghető faanyagaitól: a tetőtérbe behatoló rész 25 cm-re vastagított téglaréteg kell legyen, vagy 10 cm vastag pléhréteget kell hagyni a kémény külső része és a környező tetőtéri elemek között. Tilos a kéményekkel egybeépíteni a tetőtér elemeit, és a kéménynek legkevesebb 0,5 méterrel meg kell haladnia a tető magasságát. A kémények állapotát állandóan ellenőrizni kell: évenkénti tisztításuk, a repedések ellenőrzése kötelező, vakolatlan kémények használata pedig tilos.

 

Fontos tudnivalók a lakástüzek megelőzése érdekében

Saját hőközpontot csak szakképesített cég munkatársa üzemelhet be, és csak törvényes gyártási-forgalmazási jóváhagyással rendelkező központot szabad használni. Ezeket kétévente ellenőriztetni kell szakemberrel.

A cigarettát mindig hamutartóba, és soha nem szemetesbe oltsuk/dobjuk el. Az ágyban nem ajánlott dohányozni: rengeteg tűz- és haláleset oka a meggyulladt ágynemű.

A konyhában nem ajánlott gyúlékony folyadékokat tárolni, improvizált vagy sérült huzalozású elektromos főzőalkalmatosságokat használni, öngyulladt olajat és meggyuladt elektromos készüléket vízzel oltani.

A radiátorokat ne helyezzük közvetlenül függöny vagy bútor mellé, és ne használjuk azokat ruhaszárításra. A túlmelegedés és a rövidzárlat veszélye miatt kerülendő ugyanazon elosztóról egyszerre több elektromos készülék üzemeltetése. Ugyancsak nem ajánlott az elosztó-kábeleket szőnyeg alá rejteni, és ne használjunk improvizált vagy sérült huzalozású elektromos berendezéseket!

Lefekvés előtt áramtalanítsunk minden olyan készüléket, amelynek nem fontos a használata. Ne használjuk lakásfűtésre a gázüzemű (leginkább a konyhai) kályhát!

 

A saját, a családja és a szomszédai biztonsága érdekében, kérjük fokozottan figyeljen oda a tűzvédelmi előírásokra, és a baleset-megelőzés érdekében tegye meg a szükséges óvintézkedéseket!

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA