HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Izabella királynő 1558. augusztus 5-én, Tordán kiadott kiváltságlevelében említi először mezővárosként Csíkszeredát. Az első hivatalos utalást városunkra a helyi önkormányzat 1998-as döntése alapján minden év augusztus első hétvégéjén Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozattal ünnepeljük.

A tradíciók és nyitottság kettős egységének égisze alatt zajló városnapok szerves része a város zászlajának ünnepélyes felvonása, a környékbeli fúvószenekarok térzenéje, a szabadtéri koncertek, a központi parkban a rendezvények ideje alatt zajló kézműves vásár, amely jól illeszkedik a hagyományos ízeket felvonultató, immár a városnapok egyik legkedveltebb eseményévé vált Pityókafesztivál hangulatához.

A város kultúrintézményei is ünnepi programmal készülnek az eseménysorozatra, így kerülhet sor a könyvbemutatók, kiállítások, színházi előadások, szabadtéri gyerek- és felnőttprogramok sokaságára.  

A Csíkszeredai Városnapok programkínálatából nem hiányozhat a sport sem: ilyenkor kerül sor a már több éve rendszeresen megszervezésre kerülő Tusnád Ásványvíz Székely Szupermaratonra.

A Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozatot a rendezvények utolsó napján, vasárnap tűzijáték búcsúztatja.

 

 

 

PITYÓKAFESZTIVÁL

 

A környék gasztronómiai különlegességeként nyilvántartott burgonya – helyi szóhasználattal pityóka – tiszteletére szervez 2001 óta minden évben PITYÓKAFESZTIVÁLT a Polgármesteri Hivatal keretén belül működő Csík-Info turisztikai információs iroda. A főzőverseny a Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozatának elmaradhatatlan eseménye, évről évre egyre több résztvevőt vonz. A vetélkedőn már évek óta nemcsak a bográcsokban, üstökben illatozó finomságok, hanem a körítés, a díszítés, a tálalás és a profi, illetve amatőr csapatok által közvetített hangulat is értékelésre kerül.

Pár év alatt a rendezvény amolyan „identitáserősítő”, turistacsalogató jelleget öltött, kétségkívül a környék „kulináris csúcseseménye” lett. Célja továbbra is ugyanaz: kikapcsolódás, hagyományápolás és -teremtés, valamint annak a bemutatása, hogy a sokszor méltatlanul a mindennapok konyhai velejárójaként kezelt pityókából milyen különleges finomságokat lehet készíteni.

A Pityókafesztivál ízei címmel a Csík-Info turisztikai információs iroda kiadványba foglalta az elmúlt évek fesztiváljain elkészített ételek receptjei közül azokat, melyeket a szakácsok nem tartottak titokban.

Rendezvényajánló

DEC NÉGY VASÁRNAP, NÉGY GYERTYALÁNG - 3. vasárnap
12
DEC ÖLTS LELKEDRE ÜNNEPLŐT – a Karaván együttes adventi koncertje
12
DEC Herendi Gábor: TOXIKOMA – magyar dráma
10
DEC KARÁCSONYI GASZTRÓFORGATAG
05
DEC ADVENTI KIRAKODÓ
04

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA