HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

OKT

PSALMUS HUNGARICUS – ünnepi hangverseny

2019. október 21.
21

PSALMUS HUNGARICUS – ünnepi hangverseny a Magyar Nemzeti Énekkar és a  Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának közreműködésével
2019. október 21., hétfő, 20.00 / Szent Ágoston Templom


Nemzeti Énekkar. A Nemzeti Énekkar 1985-ben alakult Állami Énekkar néven, 1990 és 2016 között Antal Mátyás vezette, 2016. január 1-től vezető karnagya Somos Csaba. Az énekkar Magyarország egyik vezető hivatásos kórusa, amelynek profilja a zenekar-kíséretes kompozíciók, oratóriumok, valamint a cappella művek előadása. Repertoárja ennek megfelelően rendkívül gazdag, a kora barokk Schütz alkotásaitól Bach, a bécsi klasszikusok és a 19. század zeneszerzőinek kompozícióin keresztül a 20. század és a kortárs zenéig minden irányba nyitott, műfaji határok nélkül, de a ritkán műsorra kerülő alkotások megszólaltatásában is elkötelezett. A repertoárján hangsúlyosan jelen levő 19. századi oratóriumok mellett az együttes kiemelt fontosságot tulajdonít a kortárs művek előadásának, számos mű ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója fűződik a nevéhez. 


Kolozsvári Magyar Opera zenekara. A Kolozsvári Magyar Opera zenekara 1948-ban alakult, és azóta szerves, állandó része az Opera életének. Sokoldalú repertoárjában megtalálhatóak a nemzetközi operairodalom remekei, operettek, musicalek, balettek, oratóriumok, szimfonikus művek és kortárs operák. Rendszeresen adják elő olyan kiváló magyar zeneszerzők műveit, mint Csemiczky Miklós, Csíky Boldizsár, Farkas Ferenc, Gyöngyösi Levente, Ligeti György, Márkos Albert, Orbán György, Ruzitska György, Selmeczi György, Vajda János, Vermessy Péter, Viski János.Az Opera zenekara többször részt vett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Nyírbátori Zenei Napokon, a kolozsvári Liszt Ferenc Fesztiválon 2011-ben együttműködött a Magyar Rádió és a Román Rádió énekkarával. Nagy megtiszteltetés a zenekarnak, hogy a Magyar Nemzeti Énekkar első Székelyföldi turnéján együtt muzsikálhatunk.


MŰSORON


Első rész
Magyar Nemzeti Énekkar, vezényel: Somos Csaba

Kocsár Miklós-Nagy László: Csodafiú-szarvas
Gyöngyösi Levente: Gloria a Missa Quinque Auctorumból
Vass Lajos–Paul Verlaine: Nocturne
Orbán György–Bornemissza Péter: Szabad-e?
Bartók Béla: Bolyongás, Isten veled!
Kodály Zoltán: Jézus és a kufárok
Kodály Zoltán: Esti dal


Második rész
Magyar Nemzeti Énekkar
Kolozsvári Magyar Opera Zenekara
Tenorszóló: Pataki Adorján
Vezényel: Horváth József


Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA