HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

JÚN

MEDÚZAFEJ – Egy 17. századi európai kulturális körút

2019. június 27.
27

MEDÚZAFEJ – Egy 17. századi európai kulturális körút

2019. június 27., csütörtök, 19.00 óra / Csíki Mozi

 

1732-ben az erdélyi származású, Kolozsváron született Ibrahim Müteferrika – az első török nyomda megalapítója –, egy magas rangra emelkedett oszmán hivatalnok I. Mahmud szultán parancsára elkészítette az „Ésszerű alapok a nemzetek politikájában” című jelentést. A szultán, ahogy sok más török politikai és katonai vezető egy fő kérdésre volt kíváncsi: „Miért van az, hogy az egykor a muszlim népekhez és más nagy birodalmakhoz képest oly gyönge keresztény nemzetek néhány évtized alatt annyi terület fölött szereztek uralmat?”

Müteferrika alapos és részletes választ adott. Utalt az angol mintára kialakult parlamentáris rendszerekre, a keresztény államok szerencsés amerikai és távol-keleti terjeszkedésére és a megszerzett új piacokra, az európai modern jogrendszerekre, miközben az Oszmán Birodalomban még mindig a saría jogrendszer van érvényben, az európai hadseregek megerősödésre és modernizációjára, de a legfontosabb oknak azt tartotta, hogy az elmúlt évszázadban Európa olyan szellemi-kulturális átalakuláson ment keresztül, amely hosszú távra megalapozta és biztosította a Nyugat vezető szerepét.

 

Erről a korról, Kájoni János koráról és Európájáról, a »zsenik évszázadáról« szeretnénk egy remélhetőleg érdekes beszámolót tartani, mert meggyőződésem, hogy egy gondolkodó igazi nagyságát csak akkor érthetjük és értékelhetjük kellően, ha megismerjük a teret és az időt, amiben alkotott. A hét részből álló Előadás kisebb egységei között csodálatos barokk muzsikát is hallhat a Nagyérdemű és azt a szokásunkat is megtartjuk, hogy képi anyaggal is megpróbáljuk színesebbé tenni az előadást.” – fogalmaz Nagy Péter előadó, az esemény ötletgazdája.

 

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várnak június 27-én a Csíki Moziba. Jegyek elővételben megvásárolhatóak a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve a www.bilete.ro oldalon.

 

Rendezvényajánló

JÚL XVII. FERENCES IFJÚSÁGI ZARÁNDOKLAT
28
JÚL Szilágyi Tibor: NYITOTT ABLAK – zenés játék
22
JÚL Szakács Attila Imre: GÖRÖNGYÖS ÚTON...EGY SZÉKELY ÉLETPÁLYA CSÍKBORZSOVÁTÓL SZATYMAZIG – könyvbemutató
18
JÚL GYŐRFFY LÁSZLÓ: NEKROSPEKTÍV – kiállítás
18
JÚL RÖPTETŐ – ÉRZELMI INTELLIGENCIA FEJLESZTŐ TÁBOR GYERMEKEKNEK
15

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA