HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

MÁJ

PANTEON – képzőművészeti kiállítás

2019. május 16.
16

2019. május 16., csütörtök, 18.00 óra / Csíki Székely Múzeum


A 140 éves Székely Nemzeti Múzeum háromezer darabos gyűjteményt őriz, melynek zöme adományként került az intézménybe, de az utóbbi időben, tudatosan, vásárlások útján is gyarapodott az anyag. A gyűjtemény legjavát, mintegy 80 művet bemutató alapkiállítást a tavalyi év során a Pesti Vigadóban tekinthették meg az érdeklődők.

A kultúrtörténeti jelentőségű tárlat közösségünk kiemelkedő képzőművészeti életműveinek reprezentatív bemutatását vállalta fel, célja: ízelítőt adni a magyarországi közönségnek a határon túl megőrzött, európai rangú magyar értékekről. Sztereotípiáktól eltérő képet hivatott bemutatni Erdélyről: „az igazi erdélyiséget”.

A térségünkből (Székelyföld–Belső-Erdély–Partium) származó, vagy itt jelentőset alkotó művészegyéniségeknek a Székely Nemzeti Múzeumban megőrzött műveit láthatja a közönség, olyan jelentős alkotókét, mint Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter, Korondi Jenő.

A kiállítás szerves láncszemeit képezik más alkotók egyedi művei. A 19. és 20. századi festők, szobrászok, grafikusok munkái között ők teremtik meg a kapcsolatot.

 

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA