HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

ÁPR

KÁJONI JÁNOS ÖRÖKSÉGE KÉPEKBEN ÉS KÖNYVEKBEN – a megyei könyvtár névadójára emlékezünk

2019. április 26.
26

2019. április 26., péntek, 15.00 óra /Kájoni János Megyei Könyvtár

 

A Könyvtári Napok utolsó napján, 2019. április 26-án, Kájoni Jánosra, könyvtárunk névadójára emlékezünk. A Joannes Kájoni 390 emlékév rendezvényeihez csatlakozva, a megyei könyvtár törekvése az idei év programjai, tevékenységei révén hozzájárulni Kájoni János örökségének megismeréséhez, a személyisége által hordozott egyetemes kulturális értékek szolgálatához.

Kájoni János sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével jelképes személyiséggé vált Erdélyben, az építő, közjóért munkálkodó szellemi ember példaképévé. A nagy tudású 17. századi ferencrendi szerzetes valószínűleg Jegenyén született, 1629 végén, vagy 1630 elején, személyisége elválaszthatatlan Csíksomlyótól, de Szárhegyen is tevékenykedett, itt halt meg 1687. április 25-én.

A Könyvtári Napok keretében, 2019. április 24-étől könyvkiállítás nyílik a könyvtár helyismereti részlegén (földszint). Az egész év folyamán megtekinthető kiállítás Kájoni polihisztori személyiségét, sokoldalú munkásságát a könyvtár gyűjteményeiben fellelhető kiadványok által mutatja be. Kájoni halálának évfordulójára emlékezve, 2019. április 26-án, pénteken délután dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtár előadótermében. A filmek révén egyrészt ízelítőt kapunk a 17-18. századi Csík történetéből, megismerhetjük a csíksomlyói ferenc-rendi szerzetesek művelődéstörténeti szerepét, Kájoni János életútját, gazdag munkásságát, valamint azt, hogy zenei öröksége miként él tovább a moldvai csángók körében.

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA