HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

ÁPR

„NYUGTALANÍTÓ NYOMOZÁSOK” – CAIUS DOBRESCU REGÉNYSOROZATÁNAK BEMUTATÓJA|

2019. április 25.
25

2019. április 25., csütörtök, 17.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár

 

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára lesz a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak áprilisban, a Könyvtári Napok keretében. A 2019. április 25-én, 17 órakor kezdődő találkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál Székelyföldön. 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgetnek a találkozón.

A csíkszeredai közönségtalálkozó címét Balázs Imre József irodalomkritikustól kölcsönöztük, aki „tízmondatos kritikát” írt a sorozat nyitódarabjáról:

Szaggatott és kanyargó az elbeszélésmód, de fokozatosan kirajzolódik annak az 1989 előtti és utáni Romániának a képe, amelyikből nem felejtették ki a szászokat és székelyeket, és ahonnan átjárás nyílik az NSZK-ba és a budapesti CEU felé is.

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára egyfajta kései Umberto Ecóként olyan intellektuális detektívtörténetet írt, amelyik egy sorozat nyitódarabja, és egy brassói baráti kör tagjai szólalnak meg majd benne sorra, itt elsőként Egon, a szász/román származású, alkoholizmustól újra és újra megkísértett, emigrált majd Romániába visszatért bölcsész – a többiek egyelőre csak mellékszereplőkként bukkannak fel. (…) A jelenben járunk a regény sok jelenetében, lefékezünk a Mikes Kelemen Líceum előtt és egyéb ismerős helyszíneken – Caius Dobrescut mégis az érdekli, ahogy a néhány évtizedre visszanyúló múlt hatással van a jelenre, a kirajzolódó kép pedig nyugtalanító, tehát pontos.” (Tíz mondat nyugtalanító nyomozásokról.

http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2017/09/08/tiz-mondat-nyugtalanito-nyomozasokrol/ )

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA