HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

ÁPR

KÉPPOÉZIS – képzőművészeti kiállítás a Pro Terra Alapítvány pályázatára érkezett alkotásokból

2019. április 24.
24

Megnyitó: 2019. április 24., szerda, 17.00 óra/ Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítóterme

 

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdetett, melyben társszervező és kiemelt támogató az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács. A pályázatra beérkező alkotásokból kiállítás készül, az idei Könyvtári Napok keretében nyitják meg a tárlatot a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori kiállítótermében.

A pályázat célja alkotásra szólítani az irodalom és a költészet kedvelőit, ráirányítani a figyelmet az irodalom és képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, új szereppel felruházni a félredobott, enyészetre ítélt könyveket, megszólítani a különböző képzőművészeti területen alkotó művészeket, megkedveltetni a fiatalokkal és felnőttekkel a KÉPPOÉZIS technikáját.

A képpoézis bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép, melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is. A pályamunkákat 2019. április 6-ig lehet leadni. A pályázat részletes felhívása az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/events/243982083156771/

A 2019. április 24-én, szerdán délután 17 órakor kezdődő megnyitón a vendégeket Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány elnöke köszönti, majd sor kerül a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri tagjai: Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, Siklódy Ferenc, Váncsa Mónika és Lutz Levente képzőművészek értékelik az alkotásokat. Nyolc diákot és három felnőttet részesítenek a társszervező és támogató Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, és a Kata Iroma Könyves és Művészellátó Bolt által biztosított, értékes ajándékutalványokból.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítás megnyitójára!

 

 

NYUGTALANÍTÓ NYOMOZÁSOK” – CAIUS DOBRESCU REGÉNYSOROZATÁNAK BEMUTATÓJA|

 

2019. április 25., csütörtök, 17.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár

 

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára lesz a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak áprilisban, a Könyvtári Napok keretében. A 2019. április 25-én, 17 órakor kezdődő találkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál Székelyföldön. 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgetnek a találkozón.

A csíkszeredai közönségtalálkozó címét Balázs Imre József irodalomkritikustól kölcsönöztük, aki „tízmondatos kritikát” írt a sorozat nyitódarabjáról:

Szaggatott és kanyargó az elbeszélésmód, de fokozatosan kirajzolódik annak az 1989 előtti és utáni Romániának a képe, amelyikből nem felejtették ki a szászokat és székelyeket, és ahonnan átjárás nyílik az NSZK-ba és a budapesti CEU felé is.

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára egyfajta kései Umberto Ecóként olyan intellektuális detektívtörténetet írt, amelyik egy sorozat nyitódarabja, és egy brassói baráti kör tagjai szólalnak meg majd benne sorra, itt elsőként Egon, a szász/román származású, alkoholizmustól újra és újra megkísértett, emigrált majd Romániába visszatért bölcsész – a többiek egyelőre csak mellékszereplőkként bukkannak fel. (…) A jelenben járunk a regény sok jelenetében, lefékezünk a Mikes Kelemen Líceum előtt és egyéb ismerős helyszíneken – Caius Dobrescut mégis az érdekli, ahogy a néhány évtizedre visszanyúló múlt hatással van a jelenre, a kirajzolódó kép pedig nyugtalanító, tehát pontos.” (Tíz mondat nyugtalanító nyomozásokról.

http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2017/09/08/tiz-mondat-nyugtalanito-nyomozasokrol/ )

Egy másik magyar nyelvű kritikában olvashatjuk a regényről: „Caius Dobrescu nem szabványos, mégis fordulatos thrillerében a múlt tömegsírjai fondorlatos módon a jelenünk egy részét is rejtik, de anélkül, hogy igazából, mélyen, magunkban megadhattuk volna a végtisztességet, és elvégezhettük volna a megúszhatatlan gyászmunkát.” (Papp Attila Zsolt: A temetetlen jelen (Caius Dobrescu: Moarte în tinutul secuilor (Halál a székelyek földjén). Látó, 2018. június.

Caius Dobrescu, egyetemi tanár a Bukaresti Egyetem Filológia Karán, író, esszéíró és irodalomkritikus. Legfontosabb kutatási területei: a művészeti, irodalmi és értelmiségi avantgárd mozgalom és politikai hatása; a kelet-európai és balkáni nacionalizmus; politikai, intézményi és kulturális modernizáció Kelet-Európában és a Balkánon; a terrorizmus és a terrorista ideológiák eredete; az Európai Unió kulturális politikái; crime narratives. Legújabb publikációi: tanulmánykötet: Plăcerea de a gândi. Moştenirea intelectuală a criticii literare româneşti (19601989), (A gondolkodás öröme. A román irodalomkritika gondolati öröksége (1960-1989). 2014); regények: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál Székelyföldön. 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019); verseskötet: Odă liberei întreprinderi (Óda a szabad vállalkozáshoz 2009).


Rendezvényajánló

DEC MO – filmvetítés
12
DEC JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
11
DEC JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
11
DEC AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE – színházi előadás
08
DEC OLÁH DEZSŐ TRIÓ – hangverseny
07

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA