HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

Rendezvényajánló

ÁPR

Elekes Tibor: A közigazgatás térbeli változásai Székelyföldön a 12. századtól napjainkig – előadás a Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig sorozatban

2013. április 26.
26

2013. április 26., péntek, 18.00 óra / Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűlésterme

 

Székelyföld hagyományos történeti, közigazgatási-katonai térszerveződési egységei, a székek nagyobbrészt a természeti adottságok függvényében alakultak ki. Határaik többnyire hegygerincekhez, hegy- és dombsági vízválasztókhoz, valamint vízfolyásokhoz igazodtak. Évszázadokon át a településhálózat, valamint a társadalmi-gazdasági fejlődés térbeli keretét jelentették, napjainkig fönnmaradt regionális identitástudat kialakulását tették lehetővé. 

A Habsburg időkben eszközölt két rövidebb átalakítástól eltekintve, a székely székek a 13. századtól 1876-ig működtek. Az 1876-ban létrehozott vármegyék a Székelyföldön a hagyományos székek területéhez igazodtak és a közigazgatás nyelvének, valamint a települések hivatalos neveinek többszöri változása mellett képezték a közigazgatás térbeli szerveződésének egységeit a 20. század közepéig. Az 1950-ben, szovjet mintára kialakított tartomány-rajon-„komuna” rendszert több alakalommal vizsgálták fölül és alakították át. Az 1952-ben létrehozott és 1956-ban kis mértékben változtatott Magyar Autonóm Tartomány magába foglalta a történeti Székelyföld túlnyomó részét. Az 1960-as átszervezés a székelység rovására történt. Az 1968-ban kialakított, és napjainkban is érvényben levő megyebeosztásban a történeti Székelyföld alkotja Hargita és Kovászna megye túlnyomó részét, valamint Maros megye középső területét.

Rendezvényajánló

ÁPR A SZÜKSÉGÁLLAPOT IDEJÉRE TERVEZETT PROGRAMOK ELMARADNAK!
15
FEB 1917 – filmvetítés
21
FEB SLÁGEREBBJE – jubileumi koncert
14
FEB ERDÉLY CÍMERÉNEK TÖRTÉNETE – előadás
14
FEB JETIKÖLYÖK – animációs film a Csíki Moziban
12

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA