HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

ÚJ MŰJÉGPÁLYA LÉTESÜLHET CSÍKSZEREDÁBAN A MEGLÉVŐ JÉGCSARNOK MELLÉ

szekelyhon.ro


Hosszabb és rövidebb távra szóló tervei is vannak a csíkszeredai városvezetésnek a műjégpálya és más sportlétesítmények fejlesztésére. Az első lépés az lenne, hogy ezeket a sportminisztérium átadja a városnak, amire úgy tűnik, van esély. A csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya. Kibővülhet, sőt egy társat is kaphat, ha megvalósulnak az elképzelések

A Vákár Lajos Műjégpálya és a körülötte levő létesítmények, valamint a hargitafürdői biatlonpálya egyaránt a város ügykezelésébe kerülhet, ha a sportminisztérium ebbe beleegyezik – erről megkeresésünkre Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester beszélt.

„Több éve eldöntötte a város, hogy szeretné saját tulajdonába venni azt a Csíkszeredai Sportklub ügykezelésében levő sportbázist, amelyhez hozzátartozik a Vákár Lajos Műjégpálya hűtőházastól, a sportszálló, a gyorskorcsolyapálya, a hargitafürdői biatlonpálya és egy rég nem létező sutai menedékház, amely az egykori síugrósáncot szolgálta ki” – ismertette a városvezető.

Mint elmondta, olyan jelzést kaptak, hogy a minisztérium, mivel egyre kevesebb pénze lesz a sportra, a klubot megtartaná, de a bázist hajlandó lenne átadni a városnak ügykezelés céljából. Ráduly szerint ez megteremtené annak a lehetőségét is, hogy a város második műjégpályája megépüljön a Vákár Lajos Műjégpálya szomszédságában. Ez nem sátortetős pálya, hanem csarnok lenne, megfelelő költséghatékonysággal, mindkét műjégpályát ellátó hűtőházzal. Hely van erre, a hűtőház mellett egy több éve nem használt, palánkkal ellátott szabadtéri jégpálya van.

Kérdésünkre hozzátette, a város korábban elfogadott általános rendezési terve erre az övezetre a Vákár Lajos Műjégpálya épületének bővítését irányozza elő, kiterjesztve ezt a Jégpálya utca irányába, létrehozva ott egy bejáratot. „Ha felújításról van szó, ahhoz a Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozását is igénybe lehet venni, és ezt befogadóhely-növeléssel együtt kell történjen. Ezek viszont a következő tíz évre szóló tervek” – pontosított a városvezető. Szerinte a következő négy évben az átvételt követően a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával közösen megvalósítható lehet a második pálya felépítése, és szóba jöhet még a csicsói közbirtokossággal együttműködve a hargitafürdői biatlonpálya bővítése, korszerűsítése is.

Az átadás időpontja jelenleg ismeretlen, mivel egyelőre nincs ilyen döntés a szaktárca részéről. Ráduly szerint a jelenlegi miniszter nyitott erre, de kérdés, hogy ha más kerül a helyére, mi történik utána. A polgármester elmondta, az átadásról egy kormányhatározatnak kell rendelkeznie, miután a város egy újabb határozatot hoz arról, hogy átveszi a sportlétesítményeket – utána történhet meg az átadás-átvétel.

Hasonlóra már volt példa a sepsiszentgyörgyi sportbázisok esetében is – tavaly a sportminisztériumtól a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába került a Szabó Kati Sportcsarnok, a sportszálló és több mint négy hektár terület.

 

Kovács Attila

szekelyhon.ro

2019. október 10

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA