HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

LAKÓTELEPI FELÚJÍTÁS CSÍKSZEREDÁBAN – AKADÁLYOKKAL

szekelyhon.ro


Nehézkes a közlekedés a csíkszeredai Kalász lakótelepen, mert sok helyszínen földmunkát végez a felújítással megbízott cég. A burkolatok nagy része idén elkészül, a parkolókkal együtt – ígérte a kivitelező.

 

Folyamatban van az alapozás, a különböző rétegrendek kialakítása, a talajmunkák a Kalász lakótelepen épülő új parkolókban, a tömbházak közötti útszakaszokon. Ezt láttuk a Hunyadi János utca felső részén, a Tető utca végén lévő bejáratnál, illetve több más helyszínen is. A társasházak között a regionális ivóvíz- és szennyvízszolgáltató Harvíz Rt. alkalmazottait is láttuk, ők néhány leágazásnál az ivóvízhálózat még meglévő fémvezetékeit cserélik korszerűbbekre. Elkészült a Székely Károly Szakközépiskola mögötti sportpálya új alapozása is. A Tető utcában viszont ajánlott az óvatosság, mert egyenetlen az útest az ásások miatt, és eső után sárban kell haladni – de autóval közlekedni csak itt lehet.

 

Ásni kezdenek a lépcsőknél Buzogány Károly, a felújítást végző ING Service Kft. igazgatója kérdésünkre azt mondta, az esővíz-elvezető rendszer legnagyobb része elkészült, egy szakasza még hiányzik, amely a rommá vált lépcsősor mellett húzódik majd. Ezért nemsokára ott is ásni kezdenek, a rendszer kiépítése után pedig ezt a területet felássák, és alapozás készül az új lépcsők számára. A Kalász lakótelepi csapadékvíz-elvezető rendszer gerincvezetékének a meglévő hálózathoz való csatlakoztatását most a Márton Áron, Hunyadi János és Decemberi forradalom utcák kereszteződésében lévő körforgalom közelében kell elvégezni egy szakaszon, ezért ásták fel az utat, és van néhány napig félpályás lezárás.

 

Az illetékes szerint noha nem várt akadályokkal is találkoztak munka közben – kábelek, gáz- és villanyvezetékek, amelyek elhelyezkedése miatt folyamatosan módosításokra volt szükség a tervekben is –, a földmunkával jól haladtak, ennek hetven százaléka elkészült, a Tető utca kivételével. A parkolóknál javarészt tört kő van, a lakótelep felső részén már a burkolat kialakítását is elkezdték a szegélykövek lerakása után. Ez a következő időszakban minden parkolónál megtörténik. A parkolók és ezek bejáróinak kialakítása idén befejeződik, hogy télire használhatók legyenek, a Tető utca végleges burkolatának elkészítése viszont annak függvénye, hogy az elképzelt többszintes parkoló építése milyen munkálatokat tesz szükségessé – tudtuk meg.

 

A Kalász lakótelepen új út- és járdaburkolatok készülnek, a Tető utcában a tervek szerint megmarad a kétirányú forgalom, az utca szélén parkolóhelyekkel. A kiviteli terv 492 új parkolóhely kialakítását írja elő, ugyanakkor teljesen felújítják a közvilágítási hálózatot. A leromlott állapotú lépcsősort is felújítják, ott pihenőket alakítanak ki és padokat helyeznek el. A tervben négy játszótér és egy sportpálya korszerűsítése is szerepel. Az elképzelt háromszintes parkoló nem része a felújításnak, ez külön beruházásként készülhet el.

 

Kovács Attila

Forrás: szekelyhon.ro

 

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA