HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

EURÓPAI UNIÓS ÉS KORMÁNYTÁMOGATÁSOKKAL BŐVÜL CSÍKSZEREDA KÖLTSÉGVETÉSE

szekelyhon.ro


Elfogadták Csíkszereda idei költségvetését a helyi önkormányzati képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén. A város idén 220 millió lejből gazdálkodik, az összeg nagy részét az előző évek megtakarításai, illetve európai uniós források és kormánytámogatások teszik ki.

Fülöp Árpád Zoltán önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke mutatta be a költségvetés sarokszámait a hétfői rendkívüli önkormányzati ülésen. Mint sorolta, ebben az évben közel 70,9 millió lej bevétellel – és ugyanennyi kiadással – számolnak: személyi jövedelemadóból 43 millió lej bevételre, helyi adókból és illetékekből pedig 19 millió lej bevételre számítanak; áfavisszaosztásból 5,26 millió lej folyik be a pénztárba; a tanintézetek működésére 3,3 millió lejt kapnak. Működési költségekre, kiadásokra – mint ahogy fentebb írtuk – ugyancsak 70,9 millió lejt irányoztak elő. A bevételi oldal a kiadással nullába kerül.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere szerint épp csak éri a széle a hosszát,  idén a város költségvetéséből nem tudnának egy lejt sem fejlesztésekre fordítani, ha nem volnának a korábbi évekből megmaradt megtakarítások (64,4 millió lej), és ha nem pályázhattak volna európai uniós és kormánytámogatásokra. Az utóbbi lehetőségeknek köszönhetően idén a város hozzávetőleg 150 millió lejt különített el beruházásokra. A polgármester hozzátette, a legnagyobb gondot a pályázatok önrészéhez szükséges pénzek előteremtése fogja jelenteni. Ráduly Róbert Kálmán a legjelentősebb idei beruházások között tartja számon az észak–déli elkerülő út megépítését a vasútvonallal párhuzamosan, a Rét utcától a vasúti felüljáróig.

Ugyanakkor kiemelte még a Kalász lakótelep felújításának folytatását, illetve a parkolóház felépítését, továbbá tizenegy tanintézet hőszigetelését is, mint fontos fejlesztéseket erre az évre. A beruházások kapcsán továbbá megjegyezte, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy a fejlesztési tervek megvalósítására kivitelezőket találjanak. A Csíki Székely Múzeum 1,5 millió lejből, a Csíki Játékszín 2,9 millió lejből, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2 millió lejből, a Városi Sport Klub (VSK) 3 millió lejből, a Helyi Rendőrség 1,2 millió lejből gazdálkodhat ebben az évben.

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA