HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

DÖNTÖTTEK: LESZ HELYI RENDŐRSÉG CSÍKSZEREDÁBAN

szekelyhon.ro


Elfogadták a létrehozandó helyi rendőrség működési szabályzatát a csíkszeredai önkormányzati képviselők pénteki soros ülésükön. A város idei költségvetés-tervezetében az intézmény részére egyelőre 1,5 millió lejt szántak. A rendfenntartó egység kezdetben 12 személlyel fog működni, majd fokozatosan 33-ra növelik a személyzete számát.

Megszavazták a csíkszeredai önkormányzati képviselők pénteki ülésükön azt a határozatot, amely a helyi rendőrég létrehozását és működési szabályzatát tartalmazta. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere úgy fogalmazott, nem örvendenek annak, hogy kénytelenek voltak megalakítani egy olyan rendőri testületet, amelyet a csíkszeredai adófizetők pénzéből és a helyi költségvetésből kell finanszírozni, amellett, hogy van elég államilag fenntartott rendfenntartó erő a városban. „Arra kényszerültünk mégis, hogy ezt meglépjük, másképp nem tudjuk megoldani, hogy a városban rend legyen, hogy Csíkszereda élhető város legyen” – fogalmazott Füleki. Hozzátette, ezzel a határozattal még nem kezdődik meg holnaptól a helyi rendőrség tevékenysége. Első lépésként még meg kell hirdetni az igazgatói állást, majd az intézményvezetőnek lesz a feladata a továbbiakban eljárni, neki kell majd humán erőforrást is toborozni. 

Képzésen kell részt venniük Ábrahám Előd, a témával foglalkozó önkormányzati képviselő elmondta, két nagy osztálya lesz a helyi rendőrségnek, az egyik feladatai közé tartozik majd a felülvigyázás, a közbiztonság, a távfelügyelet (például a közterületi kamerák követése), a másik osztálynak pedig többek között a közrend, a közlekedési ügyek és az építkezések (control urban) felügyelete. A határozatban elfogadott szabályzat szerint 33 alkalmazottja lehet a csíkszeredai helyi rendőrségnek, plusz az igazgató. Kezdetben azonban csak egy kisebb csapattal, 12 személlyel indulna a tevékenység, a következő fél évben még alkalmaznának nyolc embert, a következő évben pedig tovább igyekeznek feltölteni az állásokat. A helyi rendőröknek kötelező, hogy az alkalmazásukat követő egy éven belül három hónapos képzésen vegyenek részt. A képzés elvégzése előtt is tevékenykedhetnek, de csak olyanokkal közösen, akiknek már van gyakorlatuk, például az állami rendőrség vagy más település helyi rendőreivel – magyarázta Ábrahám. Képzés számukra legközelebb valamikor ősszel, szeptember környékén indul Gyergyószentmiklós csendőrkiképző és -oktató központjában, ezért szeretnék mihamarabb eljárni az alkalmazások procedúráját, hogy tudják idejében beíratni a képzésre a helyi rendőröket.

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro


[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA