HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

DOLGOZNAK A TERELŐÚT FOLYTATÁSÁN

hargitanepe.eu


Elkezdődött a Csíkszereda észak–dél irányú terelőútja kivitelezé­sének előkészítése, a városi tanács tegnapi határozatmódosítása értelmében az 1,2 km-es szakasz megvalósítása 21,87 millió lejbe kerül. Április 1-jétől folytatódik a Kalász negyed és a Sadoveanu utca 33. számú lakóépület belső udvarának felújítása is.

Munkagépek sorakoznak a vasúti felüljáró közelében, a vasút nyomvonalának szomszédságában, ott, ahol várhatóan két éven belül elkészül Csíkszereda terelőútjának újabb szakasza. Ráduly Róbert Kálmántól, Csíkszereda polgármesterétől megtuduk: a valós munkálat még nem kezdődött el, csupán az előkészítés folyamatát láthatjuk a helyszínen.
– Most az a feladat, hogy valamennyi projekt esetében újraszámoljuk a költségvetési tételeket az építkezési ágazatban megemelkedett minimálbérek miatt. A városi tanácsnak módosításokat kell elfogadnia, számolnia kell a bérköltségek 57,89 százalékos növekedésével, és ez alapján mellékszerződéseket kell kötnünk – fejtette ki Ráduly Róbert Kálmán.
A meglévő terelőút a Rét utcában létrehozott körforgalomtól halad a Brassói útig, a Három Székely Fogadó közelében kapcsolódik bele az útba, így pedig megvalósul Csíkszereda mondhatni teljes elkerülésének lehetősége az európai út mentén. Az 1,2 km-es szakaszon 14,3 ezer négyzetméter aszfaltot fektetnek le, 14 hidat építenek, és 9 villanyoszlopot szerelnek fel.
A módosított műszaki-gazdasági mutatók értelmében 19,73 millió lejről 21,87 millióra növekedik a beruházás teljes értéke, ebből az építkezés és a szerelés 19,52 millió lejre rúg. A kivitelező ING Service-nek 24 hónap áll a rendelkezésére.
– Számításaim és várakozásaim szerint idén novemberre makadám kell hogy borítsa az útszakaszt, és a tervező javaslatára már ebben az állapotban át is adjuk a forgalomnak. Mivel mocsaras területen halad az út, ajánlatos, hogy a forgalom hatására magától helyezkedjen az útalap – mondta a polgármester. Kérdésünkre, miszerint a pápalátogatás idejére elkészül-e annyira, hogy parkolóként használni lehessen, egyértelmű nem volt a válasz.

Csíkszereda Városi Tanácsa egyébként tegnap soron kívüli tanácsülésen 10 projekt árbecslésén módosított. Hat projekt az EU-s pénzekből a következő évek során megvalósuló mobilitási csomag tételeit módosította – a pályázat benyújtásának határideje március 28. –, további négy pedig egyéb projektek mutatóit. Utóbbiak között szerepelt a terelőút is, akárcsak a még tervezési fázisban lévő Pacsirta sétány felújítása, amelynak naprakész becsült összértékét 2,13 millió lejben állapították meg.
Módosult a Kalász negyed átfogó korszerűsítésének mutatója is: 14,8 millió lejről 16,47 millióra növekedett az összérték. A Mihail Sadoveanu utca 33. szám alatti tömbházegyüttesének belső udvarán – akárcsak a Kalász negyedben – tavaly már elindult a kivitelezés. Az új mutatók értelmében azonban ezt 1,15 millió lejből lehetetlen megvalósítani, ezért 1,18 millió lejre emelték a 2097 négyzetméteres udvar felújításának becsült értékét.
A pénteki soros havi tanácsülésen újabb projektek megvalósíthatósági tanulányainak értékeit is megemelik, ugyanakkor jövő hétfőre várható a város költségvetésének elfogadása.

Rét utca: eltűnt a legdurvább „fekvőrendőr”

Eltávolították a Rét utcában a használaton kívül álló ipari vasút sínjeit. A Heineken Románia munkája következtében tegnap már sem a sínpár, sem a szétnyomott kockakövek nem voltak a helyükön. A déli órákban aszfalt ugyan még nem volt az úttesten, de érezhető közelségbe került a szó szerinti zökkenőmentes Rét utcai haladás. Ráadásul ugyanott parkolót is kialakítottak.

Kovács Hont Imre

Forrás: www.hargitanepe.eu

 

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA