HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

CSÍKSZEREDÁBAN VENDÉGSZEREPEL A KOLOZSVÁRI MAGYAR OPERA TÁRSULATA

szekelyhon.ro


Az opera és az operett székelyföldi fellegvárává válik júniusban Csíkszereda, hiszen több tízéves szünet után ismét a hargitai megyeszékhelyen vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A Székelyföldi Operahéten olyan világhírű előadásokat láthat a közönség, mint a Bánk bán vagy a Csárdáskirálynő.

Hiánypótló kulturális eseménynek ad otthont a nyáron Csíkszereda, ahol a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésével júniusban szervezik meg a Székelyföldi Operahetet. A rendezvény részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számolt be Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Mint elhangzott, a kolozsvári opera az 1980-as években már fellépett a hargitai megyeszékhelyen, így visszatérésként tekintenek az idei, június 18. és 23. között megszervezendő rendezvényre.

A Székelyföldi Operahét által a város kulturális életét kívánják gazdagítani, illetve remélik, hogy egy hosszútávú együttműködés első állomása is lesz. A Kolozsvári Magyar Opera egyébként az egyetlen magyar operatársulat az anyaország határain kívül, illetve az egyetlen kisebbségi operatársulat a világon – mondta el a találkozón Szép Gyula. Hozzátette: mivel Magyarországon is csak egyetlen operatársulat működik, tulajdonképpen világszerte mindössze két magyar operatársulat létezik. Ezért is tartják fontosnak a székelyföldi eseményt, hiszen céljuk a teljes magyar közösséghez eljuttatni ezt a műfajt. A társulattól 170-en utaznak Csíkszeredába az esemény kapcsán.

Az előadásokról Az operahéten négy előadást láthat majd a közönség olyan világsztárokkal a színpadon, mint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, illetve Kovácsházi István Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Az egyik Erkel Ferenc harmadik operája, a Bánk bán lesz, a három felvonásban játszott háromórás előadást június 18-án és 20-án 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők. Szintén háromfelvonásos, háromórás előadás lesz az először 1915-ben játszott Csárdáskirálynő: Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét június 21-én és 22-én láthatják majd Csíkszeredában, mindkét nap 19 órától. Szintén látható lesz az operahéten a Traviata, (azaz A bukott nő) Giuseppe Verdi háromfelvonásos operája. A háromórás előadást június 23-án 19 órától játsszák. Mivel a szervezők a fiatalabb generációra is gondoltak, negyedik előadásként Venczel Péter és Moravetz Levente alkotását, az Ali baba és/vagy negyven rabló című családi musicalt játsszák el. A két és fél órás, varázslatos történetet június 19-én 16, illetve 19 órától láthatja a közönség.

A találkozón azt is elmondták: az első három előadásra 50 lejbe kerül a belépő felnőttek számára, a kedvezményes jegy pedig 40 lej (ezt 26 éven aluliak és 65 éven felüliek igényelhetik, tehát gyerekek, egyetemisták és nyugdíjasok). Az Ali baba és/vagy negyven rabló című előadásra 30 lejbe kerül a teljes és 20 lejbe a kedvezményes jegy. Azonban, mivel a 16 órás előadást kimondottan a diákok figyelmébe ajánlják, a 20 főnél népesebb csoportok számára további 10 lejes kedvezményt biztosítanak. Jegyek elővételben a Csíki Moziban működő jegypénztárban kaphatók, munkanapokon 9 és 18 óra, illetve szombaton 10 és 15 óra között. Emellett a napokban online jegyvásárlásra is lehetőség nyílik ezen az oldalon, itt azonban csak teljes árú felnőtt jegyeket lehet beszerezni. Kedvezményes jegyeket csak a pénztárnál válthatnak az érdeklődők. 

Iszlai Katalin

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19





 



KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


 



 



GALÉRIA