HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

TÖBBLETBŐL INDÍTJÁK AZ ÉVET

hargitanepe.eu


 

A megyei önkormányzathoz hasonlóan tegnap Csík­szereda Városi Tanácsa is rendelkezett az előző évek során felhalmozódott költségvetési többletével. A rendkívüli ülésen először elfogadták, hogy a tavalyi pénzmozgások eredményeként 15,3 millió lejjel kevesebb a mostani többlet – bevételi oldalon 6,66 millió lej jelenik meg, a kiadásokén 22,02 millió –, majd a napirend kiegészítéseként ideiglenes beruházási listát fogadtak el.
– Az országos költségvetés még közvitára sincs bocsátva, így egyelőre nem tudhatjuk például azt sem, hogy a személyi jövedelemadókból mennyi marad a helyi költségvetésben. Számításaim szerint a központi késlekedés miatt csak február végére lehet saját költségvetésünk, de addig is a haladás érdekében el kell fogadnunk az ideiglenes beruházási listát – fogalmazott Füleki Zoltán, hozzátéve, hogy az új esztendőbe bő 64 millió lejes költségvetési többlettel léptek át.
Ezen többlethez 41,1 millió lejben külső forrásból származó, célirányosan lekötött pénzek adódnak hozzá, az így nyert 105,59 millió lejhez pedig beruházásokat rendeltek. Szőke Domokos megjegyezte: tucatnyi prioritást élvező beruházás van, és ez a korántsem végleges lista csupán azt szolgálja, hogy ezekkel haladni tudjanak. Az alpolgármester három tavaly elvégzett munka kifizetését, középület- és tömbházszigetelési munkálatokat, utcafelújításokat, lakóövezet-korszerűsítéseket emelt ki.
Az ideiglenes lista alapján a beruházások értékének közel felét (49,38 millió lejt) az utcahálózat felújítására szánják. A kimagasló összegek közül kitűnik: a terelőút folytatására, a Kalász negyedre, az Octavian Goga és a Pacsirta sétányra, a Zsögöd II utcára összpontosítanak – illetve azokra a helyszínekre, amelyeket érintenek az EU-s mobilitási városfejlesztési projektek. Így például a Kossuth Lajos és a Hargita utca, valamint a Temesvár sugárút korszerűsítésére is millión felüli összeget különítenek el. Megjelenik továbbá a Hargita és a Rét utca találkozásánál körforgalom létrehozása, és több, kevésbé költséges tételben a Pictor Nagy Istvány sétány felújítása is szerepel a listán.
Bő 4 millió lej értékben ugyanakkor saját bevételekből és szubvenciókból megmaradt többletről is határoztak. Ezt teljes egészében az új élelmiszerpiacra fordítják.

Kovács Hont Imre

Forrás:www.hargitanepe.eu

 

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA