HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

MÉLTÓSÁGTELJES ÜNNEPLÉS A JUBILEUMI ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL

hargitanepe.eu


Az 1918. december 1-jén Kolozsváron megalakult Székely Hadosztály történetét még mindig nem ismerjük kellőképpen, és a jubileumi évforduló mellett ez is oka annak, hogy Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala – és alintézménye, a Csíki Székely Múzeum –, valamint a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület háromnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a régi magyar határokat legkésőbbig védő katonai alakulatról.
Gyarmati Zsolt múzeumigazgató a pénteki és szombati programok házigazdájaként – a szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján – kifejtette: a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás Székelyföld több városában látható volt már, de Csíkszeredában először tekintheti meg a közönség. Az alakulatot és parancsnokát bemutató interaktív kiállítás a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület közreműködésével valósul meg, megnyitója holnap 18 órakor kezdődik.
Tóth László magyar főkonzul kifejtette: minden kornak megvannak a maga kihívásai, és 100 évvel ezelőtt véráztatta volt ez a kihívás, amelyből tanulnunk kell, amelyet meg kell értenünk.
Ráduly Róbert-Kálmán, Csík­szereda polgármestere emlékeztetett: Nagy Szabolcs és Gott­fried Barna A Székely Hadosztály története című kötetének korábbi bemutatásával, valamint a Szé­kely Hadosztály tiszteletére Csík­som­lyón emelt emlékművel Csík­sze­re­da már megtett fontos lépéseket a katonai alakulat megismertetésére. A kerek évfordulóra azonban már tavaly óta készül a városvezetés. A polgármester továbbá elmondta: a város diákságát minél nagyobb számban hoznák el a kiállításra, ugyanakkor az említett kötetet – a Csíkszereda Kiadó­hivatallal újra kiadva – jövőre a ballagó csíkszeredai magyar középiskolás diákok és Sapientia-hallgatók útravaló tarisznyájába szánják a városatyák.
Szombaton ismét bemutatják a Nagy–Gottfried kötetet, annak immár második, bővített és átdolgozott kiadását. A könyvbemutató 9.30-kor kezdődik, szintén a Mikó-várban.
Ezt követően, ugyanezen a helyszínen kezdődik a háromrészes tudományos konferencia, majd 18 órakor a Csíki Moziban a testvérváros Hajdúnánás – ahová az 1916-os román betörést követően a csíki lakosokat menekítették – Naná Színházának Üvegvirág című drámáját tekinthetik meg. Erre 10 lejes egységáron vásárolhatnak jegyet a bilete.ro online jegyértékesítőn, vagy a Csíki Játékszín, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában.
Vasárnap 10.30-kor a csík­som­lyói kegytemplomban megemlékező szentmise kezdődik, majd 12 órától a közeli Fodor-ház udvarán felállított Székely Hadosztály emlékműnél tartanak ünnepélyes megemlékezést. Díszmeghívottja az eseménynek Mónus József többszörös világrekorder hagyományőrző íjász, aki híres bástyalövését is bemutatja a közönségnek – tudtuk meg Petres Kálmántól, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület elnökétől. A rendezvénysorozatot az Elfelejtett parancsnok című dokumentumfilm vetítése zárja. A Kratochvil Károlyt bemutató filmet 18 órakor játsszák a Csíki Moziban, a vetítés – mivel a főkonzulátus rendezvénye – ingyenes.

Kovács Hont Imre

Forrás: www.hargitanepe.eu

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA