HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

VÉGET ÉRT A 100 ÉV MAGÁNY – KIÁLLÍTÁS NYÍLT A SZÉKELY HADOSZTÁLY EMLÉKÉRE CSÍKSZEREDÁBAN

szekelyhon.ro


A Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójának alkalmából kiállítást nyitottak a csíkszeredai Mikó-várban. A tárlat ünnepélyes megnyitóját pénteken este tartották, amelyen részt vett Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

A legendás Kratochvil Károly ezredesről, a Székely Hadosztály parancsnokáról, illetve magáról a székely különítményről, harcairól szól az a kiállítás, amelyet a hadosztály megalakulásának 100. évfordulójának alkalmából nyitottak meg a csíkszeredai Mikó-várban. Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón úgy fogalmazott: mi székelyek méltán lehetünk büszkék a Székely Hadosztályra. Száz év távlatából, megannyi tragédia mellett 1918. utolsó hónapjaira és 1919. első hónapjaira mi magyarok, székelyek a veszteségek mellett, a szívünkben büszkeséggel is emlékezhetünk vissza – fogalmazott. A teljes összeomlás szélén, mint történelmünk során megannyiszor, a hátországban egy maradéknyi kis sereg hitet tett amellett, hogy az élete árán is megvédi a szülőföldjét. Ez a kis sereg, a 38. számú, későbbi nevén híressé vált Székely Hadosztály volt. Ez a különítmény egyedüliként tartotta a frontot az utolsó pillanatig, 1919 tavaszáig. Többségük ezután is a magyar hadseregben szolgált tovább, vállalva nemcsak a szűk pátria, hanem az egész Magyarország védelmét” – adott betekintést történelmünkbe az államtitkár. Hozzátette, a centenárium, az első világháború lezárása mellett, emlékeztet minket erre a pár hónapos dicső korszakra is, arra, hogy egy pár ezer főt számláló sereg, szembeszállt a megszállókkal szülőföldjéért, ősei hagyományáért, a családjáért, a gyermekeiért, a hazájáért. „Ma úgy áll a helyzet, hogy nem hadsereggel kell megvédenünk a szülőföldünket, hanem békés feladatokkal, békés feltételekkel. Ma a legnagyobb fegyver a minket körülvevő népek tengerében az, ha megőrizzük intézményeinket, ha megőrizzük szüleink, nagyszüleink hagyományait, kultúráját, és anyanyelvünket. A magyar kormány ma is kijelenti, hogy erről a földről nem mond le, hiszen az itt élő honfitársainkat ugyanolyan teljes jogú állampolgárinknak tekintjük, mint az anyaországiakat. Nem mondunk le a magyarságról, nem mondunk le a nemzetrészekről, nem mondunk le a történelmünkről sem. Ma nem abban a korban élünk, hogy országhatárokat kell megváltoztatni ahhoz, meg tudjuk őrizni a magyarságunkat. Kimondhatjuk, hogy véget ért a 100 év magány korszaka!” – húzta alá Potápi.  Hozzáfűzte, hogy a gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a Kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával, mind-mind arra törekedtek az elmúlt nyolc évben, hogy a szülőföldön való boldogulást elősegítsék. Idén kiemelt hangsúlyt fektettek a családra, 2019-ben folytatva a tematikus évek sorát, a külhoni gyermekek éve lesz.

Székelyföld foglalt, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felszólalásában arról beszélt, hogy sokan és nagyon elhivatottan azon dolgoznak, hogy újabb, nem annyira kicsi, és reményeik szerint nem négy évig tartó magyar világot gyökereztessenek itt meg, és építsenek saját magunk és az elkövetkező generációk számára. „1918-ban, amikor megtörtént, ami megtörtént, akkor a Székelyföldön azt írta, hogy Foglalt! 100 év után elmondhatjuk, még javarészt Székelyföld városaiban és falvaiban, bár nem mindenhol olyan erősen, ahogyan szeretnénk, még mindig ezt írja, hogy Foglalt! Mi foglaljuk ezt a földet, úgy ahogy megörököltük másoktól” – emelte ki Ráduly. Hozzátette, a három napos rendezvényük nem titkolt szándéka az, hogy az embereknek, különösen a felcseperedő nemzedéknek mutassák meg a Székely Hadosztály történetét, hogy lássák, „hogy volt egy ember, akit sok ember követett, akik tették a dolgukat”. „Nekünk is ezt kell tennünk!” – zárta beszédét Ráduly.

A kiállításról A tárlatot Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum címzetes igazgatója mutatta be a résztvevőknek. Mint magyarázta, az egyik teremben maga Károly ezredesről, a Székely Hadosztály parancsnokáról és katonáiról szóló ismertetőket lehet látni, a második teremben pedig a hadosztály csatáit mutatták be, illetve tárgyi emlékeket is kiállítottak, láthatóak a katonai kitüntetések mellett többek között, a gyalogezred relikviái, katonai kulacsok és sok más első világháborús, katonai sorshoz köthető tárgy. A tárlat anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a nagyváradi Tanoda Egyesület biztosította.

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA