HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

BUSZSÁVOK, KERÉKPÁRUTAK LESZNEK A PARKOLÓK HELYÉN

szekelyhon.ro


A Kossuth Lajos utca tervezett átalakítása jelenti a legnagyobb kihívást Csíkszereda számára az európai uniós pályázatokból megvalósítható tömegközlekedés-fejlesztés és felújítások során. Lakossági fórumon egyeztettek a várható változásokról.

A csíkszeredai buszpályaudvar korszerűsítését, a városi tömegközlekedés fejlesztését, a vasúti felüljáró híd átépítését, a Hargita és Kossuth Lajos utcák átalakítását célzó elképzelések közül az utóbbi váltotta ki a legnagyobb érdeklődést azon a lakossági fórumon, ahol a pályázatok leadásához készülő megvalósíthatósági tanulmányokat ismertették a csíkszeredaiakkal. Mint Ráduly Róbert Kálmán polgármester ismertette, a támogatás a környezetbarát városi közlekedés biztosítása érdekében kérhető, útfelújítást csak buszsávok kialakításával lehet végezni, szükség van a kerékpárutakra és a közszállítás fejlesztésére. Ennek alapján készültek azok a tanulmányok, amelyek a sűrített gázzal működő autóbuszok beszerzését, a városi buszoknak a felújított pályaudvarra történő áthelyezését, a híd és az utcák átalakítását célozzák. Noha szerették volna gyalogos és kerékpáros felüljáróval összekötni a busz- és vasútállomást, ez elmarad, viszont készülhet egy hasonló felüljáró, amely a vasútvonal fölött kötné össze a Kossuth és Baromtér utcákat, összekapcsolva így a város vasút által elválasztott részeit.

A pályázatokat rövidesen le kell adni, a tervezet fejlesztéseket pedig 2023 végéig be kell fejezni – hangzott el.

Leitmann Péter tervező a Kossuth Lajos utca tervezett változásairól szólva a buszsávok és bicikliutak kialakítása, illetve az útszéli parkolók felszámolása mellett a barátságosabb arculatot emelte ki, mivel a mostani egyenes vonal helyett enyhébb kanyarokkal elképzelt utcának fásított zöldövezetek adnak parkosított jelleget. Az átalakítás a Temesvári sugárutat is érinti a Kossuth utca és a Gál Sándor tér között. Az érdeklődők zöme arról kérdezett, hogy hol tartják majd autóikat az ott lakók, mi lesz az üzletek áruellátásával, miképp befolyásolja ezt a helyzetet a zöldségpiaci forgalom, illetve hol fognak megállni a környező, vagy távolabbi településekről autóval érkezők. Az egyik érdeklődő szerint először parkolóházat kellene építeni a Temesvár sugárúti üres területre, mert a változással nagyobb lehet a kár, mint a haszon, az ingatlanok értéke és az üzletek forgalma esni fog. Ráduly válaszában úgy vélte, ha a parkolóház építése üzlet lenne, eddig már valaki ezt megtette volna. Hozzátette, az üzletek áruellátását biztosítják, a kiviteli terv készítésekor mindenkivel egyeztetnek. Az ott lakók autóinak elhelyezésére az Octavian Goga sétányon tervezett zárt rendszerű parkolóhoz hasonlót kell létrehozni a tömbházak mögött, a helyekre pedig licitálni lehet. A zöldségpiac a beruházások elkészültéig új helyére, a Nagyrét utcai telekre költözik – jelentette be, hozzátéve, a városon kívülről érkezők járműveiket távolabb parkolhatják le, és használhatják a tömegközlekedést.

A változások része a Decemberi Forradalom utca Temesvári sugárút és a Márton Áron utcák közötti részének, illetve a Márton Áron utca Kossuth és Decemberi Forradalom utcák közötti szakaszának egyirányúsítása is.

Új parkolási rendszert is terveznek A polgármester azt is közölte, a város saját kezébe akarja venni a fizetős parkolási rendszer működtetését, ennek ellenőrzésére pedig helyi rendőrséget hoznak létre. Több parkolási övezetet alakítanának ki, a központi utcákban (A-zóna) napi 24 órában, hétvégén is fizetni kellene a parkolásért, bérletvásárlási lehetőség nélkül, a B-zónában 1-2 órára érvényes jegyet és bérletet terveznek, a C-övezet pedig a lakossági parkolásra szolgálna.

 

Kovács Attila

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA