HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

GYERTYAGYÚJTÁSSAL EMLÉKEZTEK A HARCTÉREN ELESETTEKRE

szekelyhon.ro


A korábbi 104 név mellé további kettő kerül fel a csíkszeredai Hősök emlékműre – derült ki a vasárnapi megemlékezésen, amikor is gyertyák és mécsesek gyújtásával rótták le kegyeletüket az első és második világháborús hősök előtt a csíkszeredai hívek a Millenniumi-templom előtti téren.

A magyarországi Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és tizenhat tagszervezete a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány koordinálásával november 11-én immár kilencedik alkalommal szervezett nemzetközi gyertyagyújtási akciót a harctéren elesett katonák emlékére. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódott a csíkszeredai városháza és a Szent Kereszt Plébánia.

Darvas Kozma József az említett egyházközség plébánosa vasárnap a Millenniumi-templom előtti téren két éve állított világháborús emlékműnél kifejtette: Két névvel bővül az obeliszk, Sántha Béniám, valamint Fuchs Herman nevével, mindketten csíkszeredai lakosok voltak, 1915-ben estek el, Ivangorodnál a kastély mellett vannak eltemetve, az ő nevüket is majd kőbe véssük.

Veress Dávid, a helyi önkormányzat részéről köszöntötte azokat, akik összegyűltek, hogy az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény századik évfordulóján megemlékezzenek apáik, nagyapáik, ükapáik áldozatairól. „Gyertyával a kezünkben, vagy lelki gyertyáink meggyújtásával adunk hitet arról, hogy hőseink halhatatlanok” – fogalmazott. Felszólalását követően elszavalta Reményik Sándor, Erdély határán című költeményét, majd Darvas Kozma József mondott áldást. A megemlékezés közös imával, és a székely himnusz eléneklésével zárult, a hívek ezt követően gyertyákat, és mécseseket gyújtottak kegyeletük jeléül az emlékmű előtt.

Barabás Hajnal

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

FEB A GÁLA – színházi előadás
23
FEB FARSANGZÁRÓ NÓTAEST
22
FEB VALAN – AZ ANGYALOK VÖLGYE – filmvetítés
21
FEB JUMANJI: A KÖVETKEZŐ SZINT – filmvetítés
21
FEB 1917 – filmvetítés
21

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA