HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK

CSÍKSZEREDA POLGÁRMESTERÉNEK ADOTT IGAZAT A TÖRVÉNYSZÉK

szekelyhon.ro


A Hargita Megyei Törvényszék újabb perben döntött úgy, hogy alaptalan a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) Csíkszereda polgármesterének megbírságolására vonatkozó keresete.

A csíkszeredai városháza homlokzatán, illetve a városi művelődési ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók, valamint a Városháza felirat eltávolításának késlekedése miatt kezdeményezett három közigazgatási bírósági eljárást a Dan Tanasă vezette egyesület még idén februárban. Azt kérték, hogy Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt kötelezzék a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért az eltávolításról rendelkező jogerős bírósági ítéletek végrehajtásának elmulasztása miatt. A vitatott zászlókat és a feliratot azóta levették, a perek azonban folytatódtak. Az egyik perben az ADEC számára született kedvező jogerős ítélet, a Hargita Megyei Törvényszék döntését a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is helybenhagyta. Az ítélet 75 130 lejes bírság kifizetésére kötelezi Ráduly Róbert Kálmánt, a bírság értékének meghatározására a 2017. október 20. és 2018. május 22. közötti időszakot számították.

Két másik perben viszont az egyesület kérését elutasították, első alkalommal júniusban, a második ilyen elsőfokú ítéletet kedden hirdették ki. Ez utóbbi a Városháza felirat eltávolításának késlekedése miatt indult, és a Hargita Megyei Törvényszék hasonló döntést hozott, mint öt hónappal ezelőtt, alaptalannak ítélve az ADEC kérését. A korábbi perben a városvezető úgy érvelt, hogy a 2004-ből származó 554-es törvény értelmében egy közigazgatási bírósági ítéletet akkor kell végrehajtani, ha az egy közigazgatási határozat érvénytelenítésére, vagy módosítására vonatkozik, a zászlók eltávolítása pedig nem az. Az alperes akkor azt is jelezte, hogy az eltávolításra vonatkozó jogerős ítéletet időközben, a per kezdete után végrehajtották, és ez a Városháza felirat esetében is megfelel a valóságnak, mivel azt szeptemberben levették az épület homlokzatáról.

Kovács Attila

Forrás: www.szekelyhon.ro

[vissza]

Rendezvényajánló

SZE JÁTSZÓTÁRSAK – Kosztolányi-est a Csíki Játékszínben
21
SZE FILMTETTFESZT – APRÓ MESÉK
20
SZE FILMTETTFESZT – SZÉP CSENDBEN
20
SZE FILMTETTFESZT – KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR
19
SZE FILMTETTFESZT – ÉDEN
19

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA